abc Internet osnove
Internet servis - www - Pretraživači /SEARCH ENGINES/ - Tehnike pretraživanja2

Alat "or" omogućava višestruku pretragu. Ako u pretragu unesemo "Bijela čokolada" or "Crna čokolada", dobićemo rezultate ne samo za čokoladu, nego i za bijelu čokoladu. Ovaj princip se može koristiti i za cijele fraze, ali onda je važno pretragu staviti pod navodnike.
   
Alat "site:" omogućava pretragu sadržaja na jednoj odredjenoj internet stranici. Ako u pretragu unesemo "Novak Đoković site:znanje.org" , saznaćemo šta "Znanje.org" ima o Novaku Đokoviću.
   
Simbol Asteriks (tj. * - zvjezdica) jedan je od najkorisnijih simbola u računarskom svijetu. Kada ga stavimo na bilo koje mjesto u pretrazi, on služi kao tzv. "placeholder", drugim riječima, pretraživač će automatski popuniti to mjesto onim što misli da tražite. Ako u pretragu unesemo "All*the Watchtower", kao rezultat pretrage dobićemo naslov pjesme "All Along The Watchtower".
   

Alat "related:" omogućava pretragu internet stranica sličnih unesenoj stranici. Važno je napomenuti da se naziv strancie piše bez "www" i da se sve piše bez razmaka. Ako u pretragu unesemo "related:gimnazijabanjaluka.org" , kao rezultat pretrage dobićemo linkove na Wikipedii...
   

Navodnici: Ukoliko pretragu stavimo pod navodne znake pretraživač će izbaciti samo one rezultate u kojima se riječi u toj pretrazi pojavljuju tačno tim redoslijedom. Na primjer : ako unesemo "kupovina polovnih knjiga ", dobićemo mnoštvo rezultata, gdje se pojavljuju i kupovina i polovnih i knjiga. Ali, ako isto to stavimo pod navodne znake ("kupovina polovnih knjiga ") onda dobijamo rezultate u kojima se pojavljuje tačno ta fraza.
   
Alat "filetype:" omogućava pretragu specifičnog tipa datoteke. To može biti veoma korisno ako tragate za nekim PDF-om ili nekom PowerPoint prezentacijom koju ste nekad vidjeli. Opet je važno naglasiti da ne smije biti razmak između dvotačke i vrste datoteke. Ako u pretragu unesemo "izvještaj o radu filetype:pdf", kao rezultat pretrage dobijamo samo pdf datoteke. Ovaj alat se može koristiti i u kombinaciji sa Asteriks simbolom. Na primjer pretraga "izvještaj o efikasnosti*"filetype:pdf izbaciće sve PDF datoteke koje u sebi sadrže termin "izvještaj o efikasnosti", bez obzira na to da li je riječ o izvještaju o efikasnosti.
   
Konverter: Google pretraživač se može ujedno koristiti i kao konvertor. Na primjer, ako želimo znati koliko 50m/s iznosi u km/h, jednostavno unesemo u pretragu "50m/s to 50km/h" i Google će odmah izračunati da je riječ o 180km/h. Osim toga dobijamo i "widget", alat koji omogućava da konvertujemo površinu, dužinu, frekvenciju... Takođe Google radi i kao konvertor valuta. Tako da, ako u pretragu unesemo "100BAM in USD", kao rezultat pretrage dobićemo 55USD, zajedno sa tablicom u kojoj se vidi kretanje međusobnog kursa.
   

Google News ima opciju pregledanja više od 100 i nešto godina arhiviranih novina - uglavnom američkih. Nalaze se na adresi http//news.google.com i predstavljaju prilično poučan i ponekad zabavan pogled u prošlost.

Pripremili: Irena Lukač, Marko Vranješ i Todor Jokić

Index