Planinska oblastPlaninska oblast zauzima najveci dio Jugoslavije. Proteze se od Panonskog pobrdja na sjevre do Jadranskog primorja, albanske i makedonske granice na jugu. Od zapada prema istoku proteze se od bosansko-hercegovacke do bugarske granice. Planinsku oblast SRJ cine:


Klima Planinske oblast je umjereno kontinentalna, ali je na krajnjem jugu ove regije pod velikim uticajem Panonskog basena i kontinentalne klime, dok se na krajnjem jugu, preko rijeke Bojane i Skadarskog basena, osjeca uticaj Jadranske oblasti i meditaranske klime.


 U Planinskoj regiji pod uticajem umjereno kontinentalne klime razvili su se razliciti tipovi zemljista:gajnjace, smonice, podzoli i planinske crnice. Ova regija Jugoslavije pogodna je za razvoj stocarstva jer se na obroncima viskoh planina nalaze mnogobrojni zeleni pasnjaci i livade, koji predstavljaju velike izvore stocne hrane. Medjutim, Planinska regija nije pogodna za zemljoradnju. Stocarstvo Planinske regije obuhvata uzgoj goveda, svinja, ovaca, koza, konja i zivine. Od biljnih kultura uzgajaju se jecam, kukuruz, raz, krompir, pasulj, duvan itd.

 

 

 

 

BACK