OGIST RENOAR

O Impresionizmu
Edgar Dega
Ogist Renoar
Klod Mone
Kamij Pisaro
Alfred Sisli
Eduar Mane
Džejms Meknil Visler
Meri Kasat
Frederik Bazij
Berta Morizo
Nadežda Petrović
Galerija
Kviz

Pjer-Ogist Renoar (Pierre-Auguste Renoir), francuski slikar, roden je 25. februara 1841. godine u Limožu (Francuska) a umro 3. decembra 1919. godine u Kanu.

Pjer Ogist Renoar


Jedan od voda impresionisticke grupe i jedan od najvecih evropskih umetnika XIX veka. Njegovi prvi radovi prikazuju tipicno impresionisticke scene iz svakodnevnog života, pune živih boja i titrajuce svetlosti. Radio je portrete, aktove, kompozicije iz savremenog života, mrtvu prirodu i pejzaže, s neuporedivim osecajem za ljupka lica, srecan život i prefinjen kolorit, ali ono što ga izdvaja od slikara tog vremena, uglavnom zainteresovanih za pejzaže, je njegova fasciniranost ljudskom figurom.
Zbog reumatizma je od 1912. godine bio vezan za kolica, ali nikada nije prestajao da slika cak i kada je morao da vezuje cetkicu za ruku.
Francuski filmski režiser Žan Renoar bio je njegov sin.
Lepotu i toplinu Moneovih paleta nadmasio je samo Ogist Renoar. Njegova najomiljenija tema bile su kupacice, mlade, jedre zene razvijenih oblika, s detinjastim licem i dugom kosom. Slikao je takodje i svoju decu i ta se platna smatraju, zbog svoje ljupkosti, kao dela koja spadaju medju najlepse primerke ovakvog slikarstva.

Portret gospodje Sarpantije sa decom je u sustini neobicno uspeo kao prikaz jedne univerzalne zene i njene porodice (gospodja Sarpantije je medju najcuvenijim po gostoprimstvu u Parizu). Ova slika predstavlja ogroman uspeh kako je i bila primljena na izlozbi Salona 1879. godine. Medjutim, ona je i uspeh Renoara kao umetnika. Radeci van svog ateljea, ogranicen u izboru predmeta, umetnik postize prirodan aranzman dajuci slici skladnost i svezinu. >>