FREDERIK BAZIJ

O Impresionizmu
Edgar Dega
Ogist Renoar
Klod Mone
Kamij Pisaro
Alfred Sisli
Eduar Mane
Džejms Meknil Visler
Meri Kasat
Frederik Bazij
Berta Morizo
Nadežda Petrović
Galerija
Kviz
Frederik Bazij (fr. Frédéric Bazille; Monpelje, 6. decembar 1841 — Bon la Roland, 28. novembar 1870) je francuski impresionisticki slikar.
Roden je u Monpeljeu u porodici srednjeg staleža protestantske veroispovesti. Pocinje da se interesuje za slikarstvo veoma mlad pošto vidi radove slikara Ežen Delakroa. Njegova porodica mu obecava da može da studira slikarstvo ali samo pod uslovom da ako pre toga završi studije medicine.
Bazij pocinje studije medicine 1859. godine. Seli se u Pariz 1862. godine da bi nastavio studije. Tamo srece Pjer Ogist Renoara, i postaje zainteresovan za impresionizam. Ubrzo pocinje da uzima casove slikarstva kod Carls Glera. Kada bude pao na medicinskom ispitu 1864. godine, pocece puno pravno da slika potpuno se prepustivši slikarstvu.Njegovi najbliži saradnici i prijatelji bili su Klod Mone, Alfred Sisle, i Eduar Mane. Roden u imucnoj porodici, Bazij potpomaže par umetnika dajuci im mesto za rad kao i nabavljajuci materijal za slike.
Bazij je imao samo 23 godine kada je naslikao svoja najbolja dela, ukljucujuci i Ružicastu haljinu. Za njegovu najpoznatiju sliku smatra se Porodicni skup (1867 — 1868).
Frederik Bazija zatice smrt 1870. godine, sa 29 godina. Ubijen je u akciji tokom rata protiv Pruske. >>