ZNAMENITOSTI

Katedrala Svetog Stefana- nedaleko od Ringa, u samom srcu grada, na Trgu Svetog Stefana. To je mjesto gdje se susreću 2 najljepše trgovačke i pješačke ulice. Ova katedrala započeta u romantičkom stilu, nastavljena u gotičkom, a završena u baroknom, nastajala je, kažu, zajedno sa austrijskom državom. Tačna godina njene izgradnje se ne može utvrditi ali se pretpostavlja da je transformacija u gotičke elememente započela u 14. i 15. vijeku. Katedrala posjeduje, vjerovatno najčuvenije zvono u Evropi- "Pumerin". Ovo zvono je nastalo od pretopljenih topova turske vojske koja je 1638. god. po drugi put opsjedala Beč. Za razliku od prve opsade, u kojoj su Turci ušli u grad i na vrh katedrale umjesto krsta stavili polumjesec, ovog puta se Beč odbranio. God. 1711. pretopili su zaplijenje- ne turske topove ( oko 180 topova ) i od njih napravili zvono za katedralu Svetog Stefana.
Hofburg- ogromno zdanje koje se sa-
stoji iz mnogobrojnih odaja i manjih građevina grupisanih u stari i novi Hof-
burg. Veličina dvorca simbolično pred-
stavlja nekadašnju moć i snagu dinastije Habzburg. Ova dinastija je od Austrije stvorila carevinu a njene planove je pomutio naš Gavrilo Princip. Hofburg je vijekovima bila zvanična rezidencija vladara Austrije i građen je od 13. do 18. vijeka, pa se prepliću najrazličitiji stilovi arhitekture i umjetnosti. Pored Hofburga, još 2 dvorca privlače pažnju turista iz cijelog svijeta: Belvedere i Šonbrun.

Pored ovih atrakcija Beč ima i jednu koja je novijeg datuma. To je Hundertwasser Haus, nevje-
rovatno šarena i najneobičnija kuća u čitavom Beču, kao iz bajki. Za nju se smatra da je poslije katedrale Svetog Stefana trenutno najčešće slikana građevina. Podignuta je 1985. i sve je u šare-
nilu, ogledalima i zlatnim šljokicama. U podnožju se nalazi prodavnica sa izuzetno originalnim i lijepim razglednicama, a na terasi se nalazi kafe, omiljeno mjesto mladih Bečlija.

NAZAD        NASLOVNA