ZNAMENITOSTI RIMA

Forum Romanum- je u centru starog Rima, smješten između bregova Palatina i Kapitola, gdje se odvijao javni život antičke države. Forum je bio kako politički, tako i kulturni centar Rimskog carstva kroz vijekove. Zemljište na kome je Forum sagrađen nekada je bilo močvarno, a Rimljani su ga osušili i tu napravili malu pijacu na kojoj su trgovali sa stanovništvom okolnih oblasti. Koliko je Forum brzo rastao govori i to da je za vrijeme Republike već bio mali za sve javne zgrade koje su Rimu bile potrebne, pa su podignuti i drugi forumi- Trajanov, Avgustov, Cezarev, Vespazijanov, Domicijanov. Današnji Forum blijeda je slika nekada ponositog grada, čemu su koliko i varvari doprinjeli i stanovnici Rima, koristeći kroz srednji vijek obrađene kamene blokove sa hramova i zgrada kao građevinski materijal.

Kapitol (Capitolino)- jedan od sedam brežuljaka starog Rima i važan religiozni i politički centar. Osvajanje ovog brda u borbi sa Sabinjanima, je jedna od najznačajnijih istorijskih bitaka antičkog Rima, i jedan od trenutaka koji se nekad dostojno slavio. Centar današnjeg Kapitola je Piazza del Campi
doglio. Tokom vijekova Kapitol je nekoliko puta mijenjao svoj lik, da bi u 16. vijeku konačan izgled osmislio Mikelanđelo.

Koloseum- fantastični stadion koji se nalazi u blizini Foruma, danas najpoznatiji simbol antičkog Rima i vjerovatno najpoznatiji rimski spomenik na svijetu. Njegovo pravo ime je Flavijev amfiteatar zato što je radove na njemu otpočeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca, 72 god. n.e., a radove je završio njegov sin Titus, osam godina kasnije. Ime  Koloseum dobio je jer se isprednjega nalazila kolosalna statua Nerona. Čak 50.000. ljudi ovdje je moglo da uživa u borbama gladijatora, ali i imitacijama pomorskih bitaka (ubacila bi se voda u središnji dio), kao i lovu.

Svoje današnje stanje Koloseum duguje činjenici da je tokom 15. i 16. vijeka služio kao građevin
ski materijal za druge rimske građevine, sve dok ga papa Benedikt XIV, 1780. nije proglasio za sveto mjesto, simbol hrišćanskog mučeništva iako mnogi sumnjaju da je tu stradao makar i jedan hrišćanin.

Panteon-jedan od najocuvanijih i najvelicanst-
venijih antickih spomenika, remek djelo rimske
umjetnosti smjesteno na Piazza della Rotonda.
Ime Panteon dobio je po tome sto je sagradjen u ime mnogih bozanstava, slaveci narocito Marsa i Veneru. Sagradjen je po narudzbi kon-
zula Agripe, prijatelja i usvojenika velikog Avgusta, 27. god. p.n.e. Vrijedan je primjer spoja rimske umjetnosti sa helenistickim stilom
a zahvaljujuci kasnijim prepravkama, ovdje se naslo i jos nekoliko drugih stilova. Masivna bronzana vrata poticu iz Hadrijanovog doba. Od pocatka VII vijeka Panteon je pretvoren u hriscansku crkvu, sto je vjerovatno i doprinjelo tome da bude tako dobro ocuvan. Namjera gra-
ditelja bila je da hram bude jedinstvena veza zemlje sa kosmosom. U Panteonu na izricitu zelju sahranjeno je nekoliko poznatih istorij- skih licnosti, kao sto su kralj Viktor Emanuel II, kraljica Margareta i poznati slikar Rafael.

 

Sikstinska kapela-nalazi se u Vatikanu. Veliki zid iznad oltara, kao i cijelu tavanicu izmedju 1536. i 1545. godine oslikao je veliki Mikelandjelo scenama svog strasnog suda. Tematski, "Strasni sud" obuhvata presjek cijelog Starog zavjeta. Bocne freske djelo su i takvih majstora kao sto su Boticeli, Roseli i Pinturicio.

Crkva Svetog Petra- najveca i vjerovatno naj-
ljepsa crkva na svijetu. Podignuta je na mjestu gdje je stajala jedna od najstarijih gradskih crkava, Konstantinova, sagradjena jos u 4. vijeku n.e. Prvobitni plan izgradnje djelo je Bramantea, ali je ovaj plan modifikovao Mikelandjelo. Pocetkom 17. vijeka Maderno je nastavio posao, rukovodeci se licnim zeljama pape, a rad je zavrsen 1657. godine kada je Bernini sagradio poznate Kolonade koje okruzuju trg. Na trgu se nalaze i dvije fontane, jedna je djelo Maderna a druga Berninija. Pretpostavlja se da se u crkvi cuvaju posmrtni ostaci svih papa, kao i samog Svetog Petra. Ovdje se nalazi i poznato Mikelandjelovo djelo "Pijeta" koja je danas, poslije jednog atentata, iza neprobojnog stakla, kao i "Prijesto Svetog Petra", mastoviti rad Berninija. Centralni dio zauzima velicanstvena Mikelandjelova kupola. Turisti s tolikim divljenjem obilaze ovu crkvu jednostavno nemajuci vremena za ostale znamenitosti Rima.

NAZAD        NASLOVNA

TEST