KRVNA ZRNCA


Crvena krvna zrnca (eritrociti) su krvne celije u kojima razlikujemo jednu bezbojnu komponentu ihemoglobin. Nastaju u crvenoj kostanoj srzi. Bijela krvna zrnca su bezbojna tjelasca i u covjecijoj krvi ima ih vise vrsta. Imaju sposobnost ameboidnog kretanja sto im olaksava sto im olaksava da prolaze iz kapilara u medjucelijski prostore i tkiva. Imaju sposobnost da u proto plazmu unose bakterije idruga strana tijela, gdje ih razlazu fermentima ili taloze u limfnim organima .

Oni su glavna odbrana organizma  od infekcije. Postaju u limfnim cvorovima i kostanoj srzi. Krvne plocice imaju vaznu ulogu u grusanju krvi. Pri povredi krvnih sudova krvne plocice su slepljene na ivicama rane,raspadaju se i pomazu stvaranje ugruska sprecavajuci dalje krvarenje. Krvna plazma je krvna tecnost bez krvnih tjelasaca.Sadrzi vodu, Na, K, Ca, F soli, zatim krvne bjelancevine, hormone, produkte varenja i celijskog metabolizma.

 

 

ZGRUSAVANJE  KRVI - Po izlasku iz krvnih sudova krv se zgrusava prelazeci u masu koja se naziva krvni kolac.On se na vazduhu skuplja i iz sebe istiskuje krvni serum. Zgrusavanje krvi se sastoji se u prelasku krvne bjelancevine fibrinogena koji je rastvoren u plazmi, u nerastvorljivi fibrin. Ovo pretvaranje obavlja se pod dejstvom fibrina.

 

ULOGA KRVI - Ona donosi hranljive materije i kiseonik a odnosi proizvode celijskog metabolizma. U plucima se krv snabdjeva kiseonikom a oslobadja ugljen-dioksid.krv ima iodbrambenu ulogu koja se ostvaruje preko bijelih krvnih zrnaca i antitjela. Takodje ima ulogu u regulaciji stalnosti tjelesne temparature kod sisara i ptica. Ona se zagrijava u onim organima u kojima je promet materija naj zivlji,a odaje toplotu preko povrsine tijela i zagrijava periferne organe.