U prvom djetinjstvu (do 2 godine)

Kod male djece (3 do 5 godina)

   Iako se niko ne sjeća tog doba, poznato je da čak i djeca od jene ili dvije godine doživljavaju trenutke stresa, posebno povezane sa potrebom za hranom, higijenom, pažnjom.

KKod djece (6 do 12 godina)

Pubertet (12 do 18 gogina)

 To je doba relativnog psihičkog mira, ali sa napetostima svojstvenim tom uzrastu, kao što je početak osnovne škole sa školskim zahtjevima i pritiscima koji se nadovezuju.U tom periodu nastaju dublja prijateljstva nego ona iz predškolskih godina.Za djecu, kao i odrasle, odnosi sa drugima mogu prouzrokovati stres.

Kod mlade zrele osobe

Kod osoba srednjih godina

Treće doba

 Ovo je doba porodične i profesionalne realizacije.U većini društva taj period traje od prvog zaposlenja do 35 - 40 godine.Početak ovog perioda sastoji se od iskustava koja mogu biti praćena stresom: služenje vojnog roka kod mladića, izbor bračnog druga, početak života u dvoje, opredjeljenje za profesionalnu karijeru, rađanje djece i problemi koje nosi njihovo školovanje.   Uzroci stresa kod osoba između 40, i 60. godine života su u odnosu sa: poslom (nagomilavanje velikih odgovornosti, strah od gubitka zaposlenja i nemogućnosti pronalaska novog), porodicom (mladi ili u pubertetu sa svojim  značajnim problemima i još uvijek zavisni od roditelja), zdravljem (duvan, alkohol, rđave navike u ishrani, nedostatak fizičkih vježbi, pretjeran rad i stres otežavaju život u tim godinama).   Stres utiče na mnoge osobe kao posljedica smanjenih fizičkih aktivnosti.Nagli prelaz iz radnog, aktivnog u period stalnog mira nije tako bezopasan, mnogima donosi depresiju, jer više ne pripadaju aktivnom životu.Sledeći izvor napetosti za treće doba je smanjenje prihoda.Kod nekih osoba to osjećanje ekonomskog opadanja može izazvati frustracije, odnosno stvoriti stres.Na kraju, jedna od najznačajnijih tačaka trećeg doba je suočavanje sa smrću.
"U vrijeme sjetve uči, u vrijeme žetve poučavaj, a u zimu izvlači korist."

VVVilijam Blejk, engleski pjesnik i slikar (1757 - 1827