OBRAZOVANJE

Nasa posjeta Danskoj imala je prije svega obrazovni karakter. Prisustvo na nastavi u jednoj od gimnazija u Kopenhagenu, te posjeta ministru obrazovanja Danske, prikazali su nam njihov sistem obrazovanja o kojem mozete procitati u ovom dijelu.

Obrazovanje u Danskoj je besplatno i gotovo sva omladina je obrazovana. Devet godina obrazovanja za dijecu od 7 do 16 godina je obavezno. Predskolska nastava i vrtici su ostavljeni slobodnom izboru ali oko 60% dijece ih pohada. Poslije zavrsenih devet razreda 1/4 ucenika napusta skolu i pocinje da radi. takode postoji i deseti razred koji ucenici mogu da pohadaju, ukoliko se ne osjecaju spremni da se upisu u srednju skolu. Dosta ucenika pohada deseti razred.

Priblizno polovina ucenika ide na zanat i nesto malo vise od 1/4 se upisuje u u vise srednje skole (gymnasium) ili druge institucije koje nude vise obrazovanje. Poslije gimnazije ucenici najcesce nastavljaju sa univerzitetima ili akadekijama. Vecina ucenika pravi jednogodisnju pauzu izmedu srednje skole i fakulteta i putuju po svijetu.

Vecina ucenika za vrijeme srednjeg obrazovanja radi otprilike po 6 sati sedmicno. Sa navrsenih sesnaest godina ucenici od drzave dobijaju skolarinu, kako ne bi morali raditi prekovremeno i kako bi imali vise vremena za ucenje. Ali jako nas je iznenadio razgovor sa jednom ucenicom koja je smatra da je ta skolarina "bezveze" jer je vecina ucenika trosi na cigarete,alkohol...

U svim skolama postoje savjeti ucenika koji se brinu o svim problemima ucenika i o njima raspravljaju na sastancima sa direktorima i profesorima. Svake godine od vlade dobiju odredenu svotu novca sa kojom sami raspolazu. Najcesce sa tim parama prave skolske priredbe,kupuju udzbenike....Jos jedno prijatno iznenadene bilo je i to da je u gimnaziji koju smo posjetili savjet ucenika trazio da se cas sa 45 minuta produzi na 60 minuta sto je i uradeno. Duzina casa varira od skole do skole.

Ucenici i profesor imaju otvorene i mogu slobodno reci prijateljske odnose. Ucenici profesore oslovljavaju imenima. Takode se ucenici cesto dogovaraju sa profesorima o nastavnom planu. I profesori i ucenici govore engleski jezik,pa je bilo sasvim normalno kada je profesor na casu geografije,na kojem smo mi prisustvovali, rekao: "Danas imamo goste i cas se nastavlja na engleskom".

nazad