PRIČA O AZRIAzra je kultna SFR Jugoslovenska rock grupa osnovana 1977. g. Nazvana je po istoimenoj pjesmi Heinricha Heinea. Azra svoj kultni status stjece upornim beskompromisnim nastupima, prvenstveno u Lapidariju i Studentskom centru, a Stulic postaje glasnogovornikom generacije.

 

Prvi single snimaju u svibnju/lipnju 1979. na kojemu se nalaze pjesme Balkan i A sta da radim, s Huseinom Hasanefendicem kao producentom. Prvi album Azra snimaju u proljece 1980. u produkciji Drage Mlinarca. Taj album osigurava grupi celno mjesto na domacoj sceni. Za slijedeci single Lijepe zene prolaze kroz grad, Stulic ponovo uzima Hasanefendica kao producenta, ali vec od slijedeceg albuma Suncana strana ulice snimljenog u veljaci/ozujku 1981. producentom svih kasnijih ploca ce biti Branimir Stulic. Potvrda kvalitete i znacenja Azre, kao i potpune odanosti publike, dolazi iste godine u vidu trostrukog zivog albuma Ravno do dna i sedam uzastopnih rasprodanih koncerata u Kulusicu. Nakon snimanja Filigranskih plocnika u ozujku/travnju 1982. godine, Stulic i Azra izdaju jos jedan single, E pa sto. Slijedeca dva albuma Kad fazani lete i Krivo srastanje Stulic i Leiner snimaju u Frankfurtu 1983. bez Hrnjaka, koji napusta grupu i prestaje se baviti glazbom. U razdoblju 1986.-1988., nakon cega grupu napusta i Leiner, objavljene su jos tri ploce Azre: It Ain't Like in the Movies At All, s vecinom starim pjesmama prepjevanih na engleski, snimljen u UTRECHTU, Izmedju krajnosti, snimljen u Zagrebu, na kojemu uz Stulica i Leinera sviraju jos i Jurica Padjen (gitara) i Stephen Kipp (bas gitara). Ista postava je na turneji 1987. snimila cetverostruki live album Zadovoljstina koji je nedavno izasao kao dvostruki CD u izdanju Croatia Recordsa.

Pojava Azre i Stulica je od presudne vaznosti za jugoslovenski rock'n'roll. Stulic je bio prvi koji je u rock unio ozbiljne sadrzaje koje je jednako ozbiljno tretirao, a da pritom nikada nije odstupao od osnovnih pretpostavki izvornog rock'n'roll sastava. U prvom razdoblju Stulicevi tekstovi su usmjereni na mogucnost komunikacije i njenu nuznost, a dvostruki drugi album uveo je raznorodniji pristup pjesmama. Trostruka ploca Ravno do dna pruza pravu sliku Azre, sa pjesmama iz prva dva albuma, ali i mnostvom novih ostvarenja. Treci album Filigranski plocnici predstavlja prijelaznu fazu od izravne energicne emotivnosti prema zatvorenom prikazu unutrasnjeg stanja. Ploce Kad fazani lete i Krivo srastanje donose zvuk teskih, punih rock gitara, te tekstove koji se bave istim problemima suodnosa covjeka-subjekta i prividne stvarnosti oko njega, ali na drugaciji nacin.

Opus Azre od 1979. do 1985. je iskljucivi razlog sredisnjeg polozaja Stulica i njegove grupe u jugoslovenskom rock'n'rollu. Po broju iznimnih pjesama, sjajnih albuma i neporecivih remek-djela, Stulic i Azra su jedinstveni.

                                                                              NAZAD