Anegdote

     
Home
Biografija
Hronologija
Izumi
Galerija
Rekli su
Anegdote
"Nikad vise" - istrajnost u citanju Volterovih dela

Kao student obilazio je stalno biblioteke, trazio u njima razne knjige, citao ih i tako obogacivao svoje znanje. Bio je neobicno istrajan u citanju svakog dela koje bi poceo da cita. Dogadjalo se da neko delo ne bi pobudilo ineresovanje kod Tesle ni posle dvadesetak-tridesetak procitanih stranica. Ali on ne bi odustajao od toga da delo procita. Tako je jednom poceo da cita dela francuskog pisca Voltera. Videci da ih ima mnogo, Tesla se prosto zaprepastio. Po njegovim recima, ovaj slavni Francuz napisao je stotinu velikih knjiga, pijuci dnevno po sedamdeset i dve soljice crne kafe. Navikao da svaki posao izvede do kraja, Tesla je, kad je vec poceo da cita Voterova dela, procitao sve knjige ovog pisca, od prve do poslednje. Ali, iako je Volter cuveni pisac, Tesli se ovo citanje nije narocito svidelo. Kad je zavrsio sa citanjem, njemu je laknulo i tada je sa zadovoljstvom rekao sam sebi: "Nikad vise""

Ljubitelj golubova i ptica

U Kraju gde je odrastao Tesla bilo je raznih ptica. A ptice su bile jos u detinjstvu dragi Teslini prijatelji. Koliko je samo puta mali Nikola posmatrao ptice kako kruze u vazduhu ili slusao njihovi drazesni cvrkutanje. Kod svoje kuce Tesla je gajio golubove. On im je svakoga dana donosio hranu i toliko ih pripitomio da su mu golubovi sletali na ramena i jeli hranu iz njegove ruke. Nikola je znao ponekad zajedno sa svojim drugovima da se penje po drvecu u obliznoj sumi i da vadi jaja iz pticijih gnezda, ili da ponese mladunce da bi ih odgajio i kad odrastu pustio da odu slobodno u prirodu. Tako je jednom doneo kuci male orlice, koje je drzao u svom kavezu za ptice. Nije se ustrucavao ni da kradom vadi parcad mesa iz lonca da bi hranio svoje ljubimce. Teslina ljubav prema pticama, koju je stekao u detinjstvu, nije prestajala kroz ceo njegoc zivot. Kao odrastao covek, radeci neumorno do kasno u noc, on bi pre spavanja posao malo da proseta do obliznjeg parka. Sa sobom je nosio pune kesice zrna kukuruza, psenice i druge pticije hrane. Ptice, narocito golubovi, vec naviknute na njegov dolazak, budile bi se i obletale oko Tesle. Golubovi bi mu sletali na ramena i jeli hranu iz njegove ruke, onako kako su to nekada cinili i njegovi golubovi u Smiljanu i Gospicu. Ukoliko je neki od golubova bio bolestan, Tesla bi ga nosio u svoj stan da se ogreje i oporavi. A kada se oporavi, Tesla ga je vracao njegovom jatu. Eto, tako se Tesla kroz ceo zivot starao ne samo o buducnosti covecanstva, vec i o zivotu tih lepih i dragih bica-ptica.

Smisao za humor

Jedno krace vreme Tesla je radio u Centralnom telefonskom birou u Budimpesti. Poceo je kao crtac, ali je ubrzo ispoljio svoje pronalazacke sposobnosti, pa je unapredio neke aparate i usavrsio telefonsko pojacalo. Tesline sposobnosti sagledao je i realno ocenio Ferenc Puskas, koji je bio rukovodilac odseka u pomenutom postanskom birou u Budimpesti. Stoga je preporucio Tesli da se zaposli u Parizu u Edisonovoj kompaniji, tim pre jer je i Puskasov brat Tivadar tamo vec radio. Tesla je prihvatio predlog Puskaa i uputio se u Pariz. Secajuci se tih dana, on je pisao: "Nekoliko dana nakon dolaska u Pariz lutao sam ulicama posve zbunjen novim prizorima. Bilo je mnogo neodoljivih i privlacnih stvari, tako da sam zaradu nazalost stracio cim sam je primio" Kad je jednom stigao u Pariz Ferenc Puskas, pri susretu sa Teslom, upitao ga je kako se snalazi u novoj sredini. "Najteze je poslednjih dvadeset devet dana u mesecu", odgovorio je tada Nikola Tesla. I u mnogim drugim prilikama Tesla je umeo da napravi umesne dosetke.

Zasto se nije ozenio

Tesla nije bio ozenjen; nijedna zena sem njegove majke i sestara nisu imale ni najmanji udeo u njegovom zivotu.  Kada je neki novinar jednom upitao Teslu zasto se nije ozenio, njegov je odgovor, prema objavljenom intervjuu, ovako glasio: "Naumio sam da sav svoj zivot posvetim radu, i iz tog razloga odrekao sam se ljubavi i drustva dobre zene; a i vise od toga. Mislim da knjizevnik ili muzizar treba da se ozene. Oni tako dobivaju nadahnuce koje ih vodi vecem uspehu. Ali pronalazac ima tako zestoku narav, sa toliko divlje, strasne osobenosti, da bi morao sve da napusti i da se tako odrekne svoje izabrane oblasti rada da bi se posvetio zeni. A i steta je sto je tako; ponekad se osecamo tako usamljenim. U mojim studentskim danima upoznao sam sta znaci provesti cetrdeset i osam sati bez prekida za kartaskim stolom, dozivljavajuci pritom vrlo jaku emociju, onu o kojoj mnogi misle da je najjaca za koju se zna, ali ona je mlaka i bljutava uporedjena sa onim uzvisenim trenutkom kada vidite da vas visenedeljni trud donosi plod u vidu nekog uspelog ogleda koji potvrdjuje vase teorije..."

Prorocanstvo na dan Teslinog rodjenja

Rodice se dete sa sedam mozgova.Imace kosu od srebrnih munja i nosice je na razdeljak. Imace ruke dugacke do Meseca, a kad poraste produzice mu se do drugih galaksija i do kraja svemira, da bi s drveta koje tamo raste ubrao jabuku gilo-gilo koju ce pojesti da bi se u svakome od nas razbudila moc sveopsteg saznanja. Cuce grmljavinu na Orionu i cinice mu se da tamosnji bog-kovac kuje na nakovnju novu zvezdu bez vremena i svu od zlata.  Hranice se medom nebeskih pcela-gromica i zumancima suncevih protuberanci. Hodace zemljom sa znakom tajanstvenog gosta sa daleke zvezde. Nosice cudotvorni ctap s drskom od tresnjeve duse. Njime ce sejati seme bratstva medju ljudima i kentaurima, i ona ce da nice, nice, nice, dok ne prekrije sve gde se ista zivo mice. Imace um od onostrane moci sa dvesta spoznavajucih durbina uprtih u tajne sveta. Osvetlice Zemlju nepoznatom svetloscu i bice veciti dan. I ljudski rod nacinice divovima. Pomocu njegovih sprava ljudi ce otici na drugu planetu i tamo konacno naci srecu i spokoj. A bice dobar kao sirotinjski hleb i jednostavan, sasvim jednostavan, a istovremeno tako slozen da ga nikakav bog ne bi mogao svesti na manje od milion srafova, poluga, vijuga, strujnih kola, generatora, motora, hidrocentrala, turbina, letilica, loptastih munja. Hocu reci njegova jednostavnost ticace se samo njegovog odnosa prema ljudima, a sve drugo bice strava i nenadmasiva genijalnost, potpuno nerazumljiva nama nedotepancima s jednim mozgom. Imace izgled coveka koji je uvek sam sa sobom. Nazivace ga Gospodarem Munja.