Rekli su

     
Home
Biografija
Hronologija
Izumi
Galerija
Rekli su
Anegdote
S najdubljim divljenjem mislimo kako je Nikola Tesla mogao postici tako velika dostignuca i izvrsiti takav uticaj u zemljama s vecim naucnim i industrijskim razvojem nego u zemlji svog rodjenja i mladosti, odakle je poneo istrazivacki i nezavisan duh".

Niels Bohr, veliki danski fizicar


Dosao sam do zakljucka da je Nikola Tesla bio najveci pronalazac na podrucju elektriciteta koga smo ikada imali. Mogao bih ici cak tako daleko da kazem da je Tesla najveci pronalazac koji je radio u elektrotehnici".

W. H. Eccles, profesor radiotehnike na Univerzitetu u Londonu


"Jednom recju, Tesla je ostvario elemente koji su od tada sacinjavali bitna sredstva radiotehnike. Njegovi pronalasci sadrze citav jedan svet genijalnih ideja i ingenioznih ostvarenja. Stvarno, Tesla je bio pravi preteca bezicne telegrafije, jer je on vec 1893. u svom predavanju pred Franklinovim institutom u Filadelfiji izlozio sasvim jasno glavne linije jednog sistema za prenosenje znakova".

ANDRE BLONDEL, francuski naucnik


"Mislim da je rad Nikole Tesle u ono vreme, njegova velika zamisao obrtnog magnetnog polja, jedno od najvecih podrucja ljudske maste u istoriji covecanstva. Taj njegov rad je omogucio otkrice Rontgenovih zraka, kao i sav onaj rad sirom sveta koji su preduzeli J. J. Thompson i drugi, a koji je doveo do koncepcije moderne fizike".

H. W. BUCK, predsednik American Institute of Elecrical Engineers


"Mi imamo osobitu privilegiju da govorimo o Tesli, ne samo zbog toga sto je rodjen u ovoj zemlji, vec sto smo, po njegovoj licnoj zelji, posednici i cuvari njegove zaostavstine. Ona se cuva i proucava u ovom gradu, u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, i to nam omogucuje da bez ikakve rezerve isticemo da je ovaj velikan postao neiscrpna inspiracija, nenadmasni uzor sadasnjim i buducim generacijama nase omladine, da sa samopouzdanjem krenu putem teskog, ali uzvisenog stvaralackog rada u oblasti nauke i tehnike"...

PAVLE SAVIC, profesor, akademik i u svetu poznati fizicar


"Teslu ne mozemo smestiti u normalan okvir jednog uspelog velikog inzenjera. Tesla je pesnik elektrotehnike, umetnik ako hocete. Tesla je bio prepun ideja, a da bi mogao obavljati normalan rad inzenjera. Njegova intuicija je kolosalna, njegov pogled u tajne prirode strahovit ... Nadosao je kao vihor, zahvatio savremeni svet koji ga je tesko sledio, jurio je napred, ne obaziruci se na okolinu, na normalne ljude, koji su lagano koracali".

MILAN VIDMAR, istaknuti slovenacki strucnjak elektrotehnike


"Pronalasci Nikole Tesle na polju polifaznih struja i njegov indukcioni motor bili bi dovoljni da mu ovekovece slavu... O njegovom kasnijem delu na polju struja visoke frekvencije i visokog napona osecam se pozvan da kazem svoje misljenje, jer je ono izvrsilo i najveci uticaj na moj razvoj i na moje opredeljenje u zivotu. Ko moze danas da cita knjigu "Pronalasci, istrazivanja i spisi Nikole Tesle" objavljenu pred kraj proslog veka, a da ne bude fasciniran lepotom opisanih eksperimenata i zadivljen izvanrednom Teslinom sposobnoscu da udje u prirodu pojava koje je istrazivao? Ali tek se moze pretpostaviti od kolike je inspiracije bila knjiga pre 40 godina za mladica koji je odlucio da proucava elektricne pojave. Uticaj te knjige bio je isto tako velik koliko i presudan za dalji rad... Verujem da ce svet dugo vremena cekati dok se pojavi genije, koji bi mogao biti takmac Nikoli Tesli u pogledu njegovih velikih dela i njegove imaginacije".

E. K. ARMSTRONG, nobelovac


"Velika dela Nikole Tesle na polju nauke o elektricitetu predstavljaju spomenik, koji simbolizuje Ameriku kao zemlju srecnog doba... Za njega sloboda i samoca je bila vaznija nego novac ili velika laboratorija. On je ziveo u novim idejama - idejama koje su za mnoge bile fantasticne. Ali Tesla nije bio onaj koga bi ideje savladale, on je njih savladavao, a narocito devedesetih godina proslog veka, kad je svetu dao svoj indukcioni motor, koji je omogucio da se prenosi energija s Nijagare i pokrecu elektricne zeleznice u Sirakuzi na daljini od 160 milja, Teslin kalem ili transformator i mnoge druge pronalaske. On je bio pionir na polju radiotehnike... Teslin um bio je covecija dinamo-masina koja je radila za srecu covecanstva".

C. D. SARNOFF, predsednik Americke radio-korporacije