Egipat danas

Egipat se nalazi na važnom saobracajno-geografskom položaju spajajući Aziju i Afriku. Smješten je u suptropskim geografskim širinama sjeverne polulopte, a njegove obale dodiruju dva mora (Sredozemno i Crveno more). Međutim, sve to nije bilo presudno za razvoj turizma čiji je značaj odredila duga i slavna prošlost s ostacima neponovljivog kulturnog naslijeđa.


Arapska Republika Egipat službeni je naziv velike države,cija je povrsina1 001 450 km2). U Egiptu živi 68 360 000 stanovnika što znači da je egipatsko stanovništvo više od 15 puta brojnije od stanovništva naše zemlje. Gotovo cjelo stanovništvo živi u dolini i delti Nila, a srednja gustoća naseljenosti iznosi 68 stanovnika na km2. Većinu stanovništva čine sunitski muslimani (94%), dok je hrišćanskog stanovništva samo 6% (kopti). U Egiptu je pismeno samo 53% stanovništva, a bruto društveni proizvod po stanovniku iznosi 1490 US dolara (2000.). Službeni jezik u Egiptu je arapski, a nacionalna valuta je egipatska funta (EGP).

Prema podacima za 2000. u primarnom sektoru djelatnosti zaposleno je 17% aktivnog stanovništva, a s istim postotkom poljoprivreda sudjeluje u bruto društvenom proizvodu iako je obradivo samo 2% državnog područja. Osnovu industrijskog razvoja čini proizvodnja nafte i plina. U sekundarnom sektoru djelatnosti radi 34% aktivnog stanovništva, a industrija sudjeluje s 32% u bruto društvenom proizvodu. Tercijarni sektor djelatnosti dobro je razvijen. U njemu je zaposleno 49% aktivnog stanovništva koje ostvaruje više od polovine (51%) bruto društvenog proizvoda (2000.). Najveći prihodi ubiru se od taksi za prolaz Sueskim kanalom jer godišnje njime prođe više od 16 000 brodova koji prevezu preko 300 milijuna tona tereta.

 

Turizam je također važna djelatnost unutar tercijarnog sektora. Egipat je od 1988. do 2001. posjetilo gotovo 44 milijuna stranih turista, prosječno godišnje nešto više od 3 milijuna. S porastom broja turista rasla je i zarada od turizma. Godine 2000. Egipat je posjetilo 5,1 milijuna stranih turista, a zarada od turizma iznosila je oko 4,5 milijarde US dolara.

 

Asuan se smjestio na desnoj obali Nila. Drevna Siene (prema egipatskom nazivu Suenet što znači 'trgovina') nalazi se u blizini sjeverne obratnice. Zahvaljujući toj činjenici u njemu je Eratosten, 'otac' geografije, 230. prije Hrista prvi izračunao opseg Zemlje. Plovidbom felukama stiže se do otočića na kojem se nalazi asuanski botanički vrt. Bujno zelenilo najbolje pokazuje što znači voda Nila u prostoru koji godišnje prosječno primi samo 0,5 mm padalina. Zanimljiv je i otok Elafantina s monumentalnim granitnim blokovima i arheološkim pronalascima.

Asuan je poznat i po Velikoj asuanskoj brani koja je jedno od najvećih hidrotehničkih dostignuća svih vremena. Građena je od 1959. do 1970. svega 6 km uzvodno od Asuana. Visina brane iznosi 111 m, dugačka je 3830 m, a za njezinu su gradnju utrošena 44 milijuna m3 građevinskog materijala. Prije početka gradnje valjalo je preseliti oko 90 000 egipatskih seljaka i sudanskih nomada, ali i povijesne spomenike u Abu Simbelu. Čitav kompleks hrama premješten je na uzvišenije zemljište pod nadzorom UNESCO-a. Velika asuanska brana izgrađena je na mjestu gdje je Nil protjecao granitnom sutjeskom 550 m širokim koritom. Izgrađena hidroelektrana ima snagu 2100 MW.Nakon izgradnje Velike asuanske brane nastalo je jezero Naser dužine oko 500 km, prosječne širine 22 km, dubine 90 m i kapaciteta 169 milijardi m3 vode.

                                                                                                                                                                 Luksor se smjestio na desnoj obali Nila na području drevne Tebe koja se pružala između današnjeg Luksora i Karnaka. Naziv grada Luksora potiče od arapske riječi el-Uqsor, što znači tabor ili utvrda. Naime, Rimljani su bili izgradili dva vojna tabora. Danas Luksor broji 160 hiljada stanovnika. Hram u Luksoru dugačak je oko 260 metara. Jedna od zanimljivosti hrama jesu veliki stubovi koji imaju kapitele u obliku papirusa. Visoki su 19 metara, a opseg im je gotovo 10 metara. 

 

Kairo je najveći grad Afrike. Uže područje ima oko 7 miliona, a šire preko 15 miliona stanovnika. U Kairu je 972. utemeljeno prvo islamsko sveučilište. Vodeće je kulturno središte cijelog Egipta. Zbog brojnih spomenika u gradu i okolini  nezaobilazna je meta turista.

back