Да ли сте знали?

           

      
20. јула 1969.године амерички космонаути Нил Армстронг и Едвин Олдрин постали су први људи који су ступили на површину Мјесеца и на њему провели 22 сата, у шетњи и проучавању. Овај догађај путем директног преноса пратило је стотине милиона људи широм Земље. Из космичког брода први је изашао Амстронг, укључио ТВ камере и рекао: „Ово је мали корак за човјека, али велики за човјечанство.“

Caba (Кааba),свети муслимански камен, дио је једног великог метеорита, а сматра се да је камен, који се некада налазио у грчком светилишту, храму Artemidinom, у Ефесу, у Малој Азији, такође метеорит.

У ноћи између 16. и 17. новембра 1966.год. догодила се највећа метеорска олуја, која припада метеорском пљуску Леонида у трајању од неколико сати. Том приликом забиљежено је 60 000 метеора за 40 минута. Олуја је била видљива у западним дијеловима САД-а.

 

12. фебруара 1947. године пао је у сјевероисточном Сибиру један од највећих метеорита прошлог вијека, који се према мишљењу стручњака кретао брзином од око 15km/s приближне масе од око 100t. На мјесту пада распаднутог метеорита пронађен је велики број крупнијег и ситнијег камења, укупне масе 27t.

 

Allende, камени метеорит, пао је у Мексико 1969.год. Старост му се процјењује на 4.56 милијарди година. Он садржи међузвјездана зрнца, која претстављају остатке звијезде, која је експлодирала прије настанка Сунчевог система,а сматра се да је чак и покренула његов настанак.

                  

Сматра се да је прије 66 милиона година, на крају Креде, пао астеорид пречника 170km, на полуострву Јукатан (Chicxulub) и посредно изазвао изумирање диносауруса.