TEKST LCD televizora

Prostora nikada dovoljno! Primijenimo li ovu rečenicu na naš dom ili na ured tvrdnja će podjednako pronaći svoj smisao pri pomisli na bilo koji od predmeta kojima smo okruženi. Obzirom da je televizor kutija ispred koje tijekom života provedemo oko 55.000 sati očito je kolika nam je njezina važnost. Kupnjom novog televizora uvijek se pojavljuje i jedan problem - kamo s njim!? Televizori s katodnom cijevi (CRT - Cathod Ray Tube) imaju veću dubinu koja se kreće i do pola metra. Ukoliko se radi o manjem stanu tada je svaki kvadratni metar bitan, a za nešto veći televizor potrošit će se i više od jednog kvadratnog metra prostora. S prvom pojavom LCD (Liquid Crystal Display ) televizora dobili smo i prve centimetre dodatnog prostora, ali se pojavio i jedan problem - cijena. S pojavom većeg broja proizvođača koji se, nakon pokretanja proizvodnje LCD monitora za kompjutore, upuštaju u novi posao doći će i do sniženja cijena. Prema maksimi da profit privlači poduzetnike, u posao s LCD televizorima ušli su mnogi proizvođači (Samsung, LG, Philips, Telco, Sharp, Prestigio, Roadstar, Dell, Panasonic...) i očekuje se kako će navedeni u cijeli posao morati uložiti i po nekoliko milijardi dolara. Kao i do sada, veći će se dio proizvodnih pogona smjestiti u Aziji. Zarada od prodaje ne bi smjela zatajiti, sudeći prema procjenama.

Tijekom 2003. godine u svijetu je prodano LCD televizora u vrijednosti od oko 3 milijarde dolara, a ako se ta brojka usporedi s 2002. godinom dolazi se do povećanja od preko 50 posto. Analitičari procjenjuju kako će u sljedećoj godini doći do prodaje od gotovo 10 milijardi dolara. S vremenom će doći do veće fuzije današnjih kompjutorskih monitora i televizora, za što je najbolji primjer Philipsov model 180MT dijagonale 18.1 inča (rezolucija mu je 1280x1024 piksela, a radi na 75 Hz). Radi se o monitoru s integriranim TV tunerom, a cijenom od oko 10.000 kuna predstavlja kompromis između LCD monitora i LCD televizora. U igri su i drugi modeli; 40 inča dijagonala je Samsungovog LCD televizora LTM405W s prikazom slike 16:9 i visokom rezolucijom 1280x768 piksela. Može prikazati do 16.77 milijuna boja, a kontrast je moguć u omjeru 600:1. Ima dva tunera tako da prikazuje PIP (Picture-In-Picture), a kut je gledanja 170 stupnjeva u horizontali i 170 stupnjeva u vertikali. Responce time mu je 22 ms, što je nešto sporije nego kod konkurencije.

Panasonic najavljuje LCD TV promjera 127 centimetara (50 inča). Radi se o modelu TH-50PX25U/P koji će na američkom tržištu koštati oko 8500 dolara. Rezolucija mu je 1280x1025 piksela, kut vidljivosti 170 stupnjeva, a slika se prikazuje u formatu 16:9.

Princip rada CRT televizora je sljedeći: radi se o katodnom monitoru kod kojeg elektronski top baca svjetlo koje pada na fosforna zrnca koja se nalaze na površini vakuumske cijevi. Top se pomjera red po red dok se njegova brzina mjeri pojavljivanjem što većeg broja sličica u jednoj sekundi. Od tud pojmovi 60 Hz pa do 100 Hz televizora. Jasno je kako što veća frekvencija označava i veću kvalitetu slike, a za sliku koja je mirna potrebno je imati najmanje 85 Hz. LCD radi na tehnologiji tekućih kristala, a kod LCD matrice posebno je adresiran svaki piksel tako da nema topa koji ispucava elektrone na površinu.

Koje su prednosti LCD televizora u odnosu na standardne s katodnom cijevi? Potreba za malim prostorom svakako je u samom vrhu popisa prednosti. Uređaj se može postaviti i na zid, samo je potrebno paziti na padanje vanjskog svjetla. Da bi se LCD TV postavio na zid podjednako su bitne i dimenzije i masa. Dimenzije su standardne što se tiče visine i duljine, ali je debljina ono u čemu LCD ima prednost - od 15 cm do 25 cm, ali je najčešći prosjek oko 20 cm. Masa od nekoliko kilograma do najviše 10-ak kilograma sljedeća je u nizu i svakako nije zanemariva. Nadalje, prednost je u vidljivoj dijagonali koja je u usporedbi LCD televizora od 18 inča i katodnog televizora od 19 inča veća kod LCD televizora zbog toga što se kod katodnih televizora pod dijagonalu računa i nevidljivi dio ekrana smješten unutar kućišta. Slika je kod LCD televizora odlične kvalitete, što se naročito odnosi na istaknutost boja. Stječe se dojam kako je ono što se gleda puno realnije nego na katodnom televizoru. Oštrina je nešto slabija nego kod katodnih televizora, što se može primijetiti pri brzim promjenama kadrova. Manja je potrošnja električne energije prednost LCD-a, što znači i manje zagrijavanje prostrije u kojoj se nalazi televizor. S obzirom da se radi o maloj debljini kućišta dosta se često strujni adapter smješta izvan kućišta.

 

 

 

Sve što vidimo poželimo i opipati, pa je tako i s LCD televizorima. Pritiskom na površinu javlja se efekt koji podsjeća na situaciju koju vidimo pritiskom na površinu vode - javljaju se mali valovi. Slobodno se igrajte jer još nije utvrđena štetnost tog postupka po buduću kvalitetu slike. Osim toga, na novim se televizorima događa postojanje neispravnih piksela (broken pixel), a koje proizvođači toleriraju u određenom broju i ne žele ih servisirati u okviru garancije. Stoga je pametno prije kupnje isprobati televizor i provjeriti ima li neispravnih piksela te se tek onda odlučiti na kupnju.

LCD televizori imaju sve funkcije poput katodnih televizora, a tu su i svi standardni konektori. Mogu prikazivati 16:9 i 4:3 format slike, a ukoliko se radi o manjim dijagonalama najčešće je podržan format 4:3. Rezolucija se manjih dijagonala kreće 640x480 piksela, a neki proizvođači koriste 854x480 piksela. Poput standardnih televizora i LCD dolaze s stereo zvučnicima. Kut vidljivosti najčešće se kreće od 160 do 170 stupnjeva. Pojava takozvanih "duhova" često je puta vidljiva na LCD televizorima, a radi se o sporijem osvježavanju slike tako da prethodna slika ne nestaje odmah po pojavljivanju nove slike. Najčešće se radi o 16 ms osvježavanju slike.

Iako LCD televizori danas predstavljaju mnogima nedosanjani san, vrlo brzo situacija bi se mogla izmijeniti. Ipak, klasični su CRT-i još uvijek bolji, naravno ako se radi o vrhunskim 100 Hz televizorima - LCD ih još uvijek ne može zamijeniti. Cijene polako padaju tako da se već sada mogu kupiti 17 inčni monitori po cijeni koja je prije nekoliko mjeseci vrijedila za 15 inčne. Danas je već postalo uvriježeno mišljenje kako su 15 inčni monitori premali, ali ne zaboravimo spomenuti kako 15 inčni LCD monitor prikazuje 15 inča dok 17 inčni CRT monitor ne prikazuje toliko nego oko 15 inča. Minus LCD-u je kut gledanja tako da se u slučaju promjene kuta gledanja i slika mijenja. Kod CRT-a to nećemo doživjeti. Spomenimo i prikaz boja - profesionalci koji rade na monitorima još uvijek izbjegavaju LCD monitore za rad jer slika na njima nije vjerna kao kod CRT monitora, a ne zaboravimo i umor očiju te time izazvanu glavobolju. Oštrina su i mirnoća slike na strani LCD-a, a smatra se kako je trajnost LCD-a kraća nego kod CRT-a. Cijene na domaćem tržištu kreću se od 1.200 kuna za televizore s dijagonalom 10 centimetara pa do 12.000 kuna s dijagonalom 51 cm. Budućnost će donijeti konačnu presudu.

 

GLAVNA STRANA