Stanovnistvo

Stanovnistvo Juzne Amerike raste naglo, posebno u tropskoj oblasti, odnosno u zemljama u razvoju.Gradsko stanovnistvo ima izuzetan rast u svim delovima kontinenta. Imigracioni proces u Juznoj Americi je zastao 1930. godine. Medjutim, unutrasnje migracije su veoma intenzivne, specijalno naseljavanje periferija svih gradova na kontinentu. Vise od kontinenta ima gustinu naseljenosti od 2 stanovnika po km2.

U periodu od 1960. do 1990. godine stanovnistvo Juzne Amerike se udvostrucilo. Nesto manje od polovine ukupnog stanovnistva zivi u Brazilu, 11% u Kolumbiji, 6.6% u Venecueli, 4% u Ekvadoru, itd. Prirodni prirsataj stanovnistva je u pomenutom periodu bio visok sa stopom rasta od 24/1000 stanovnika, i stopom smrtnosti 7/1000 stanovnika. Prirodni prirastaj je imao takav trend zahvaljujuci brojnoj populaciji u reproduktivnom dobu. Najveci broj stanovnika bio je prosecne starosti od 22.9 godina.

U visokourbanizovanim zemljama Argentini, Cileu, Urugvaju i Venecueli, skoro 80% populacije zivi u urbanim sredinama. Nesto manji procenat (65%) urbanog stanovnistva imaju Bolivija, Ekvador i Paragvaj.

NEXT