Klasicizam

Cesto se dogadja da se izrazom "klasican" obiljezava ozbiljna muzika.Naziv "klasican" se odnosi na djela trojice majstora ili djela nastala u ovom periodu.To je period koji zahvata drugu polovinu XVIII vijeka i prvih tridesetak godina XIX vijeka.Klasicno,u sirem smislu rijeci znaci savrsensto oblika i sadrzaja,a to savrsensto se u muzici odnosi na prvi stav svih klasicnih oblika kojise naziva sonatni oblik. Klasicni oblici su:sonata,simfonija,gudacki kvartet i solisticki koncert. Ovi oblici imaju zajednicke osobine:Svi su instrumentalni i ciklicni,sto znaci da imaju stavove,a svi u prvom stavu imaju izgradjen sonatni oblik.

         Oblici klasicizma:

Sonata je pisana za klavir ili bilo koji instrument uz pratnju klavira.Ustaljuje se u vrijeme beckih klasicara.Sastavljena je po pravilo od tri stava:brzi-lagani-brzi ili cetiri:brzi-lagani-menuet i brzi.

Simfonija je orkestarsko dijelo pisano za simfonijski sastav orkestra.Formira se polovinom XVIII vijeka i proizasla je iz italijanske uvertire,od koje je preuzela naziv.U Italiji se i danas operske uvertikre nazivaju simfonijama.

 Gudacki  kvartet  je ciklicna forma kamernog muziciranja.Pisan je za dvije violine,violu i violoncelo.Potice iz vremena Hajdna koji je napisao 77 gudackih kvarteta.

 Solisticki koncert  podrazumijeva kompoziciju za solo instrument uz pratnju orkesta.Po pravilo ima tri stava.Prvi stav solistickog koncerta ima sonatni oblik i dvostruku ekspoziciju.Razvojni dio je srazmijerno kratak u odnosu na razvojni dio sonate.

 Menuet  je stara francuska igra umjerenog tempa u trodijelnom taktu 3/4 ili 3/8 pojavila se u XVIII vijeku kao sastavni dio barokne svite.

           Najznacajniji predsravnici su:

   Franc Jozef Hajdn

   Volfang Amadeus Mocart

   Ludvig Van Betoven

 

    "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.