ГАЛОП  КРОЗ  ВИЈЕКОВЕ

               

        Eohippus - прије 60 милиона година 

                   Ова врста,коју неки због величине пореде с мачком,а други с лисицом,живјела је у прашумама.На четири предња и једном задњем прсту налазиле су се јаке рожнате наслаге.Очи овог коња биле су постављене по средини,а зуби су му били кратки ,као зуби мајмуна или свиње.Висина: 35цм.

                                                                    

 

         Mesohippus-прије 35-40 милиона година

                    Он је знатно већи.Задржао је исти заобљен задњи дио,али су му зато ноге издуженије.Код овог примјерка већ се примјећује наговјештај сјекутића за јаче жвакање.Имао је само три прста на предњим ногама.Висина: 45цм.

 

 

          Merychippus - прије 25-20 милиона година

                     Задњи диотијела се исправља,врат му је продужен.Облик главе измјењен је тако да су сада очи постављене са стране.И он је тропрст,али готово сву тежину носи средњи прст.Висина: 90цм.

 

        

          Pliohippus-прије 6 милиона година

                    Готово по свим особинама овај примјерак подсјећа на данашњег коња.Обдарен је јаким лигаментима који управљају копитом.Од ове врсте настале су подгрупе од којих су се развиле зебре и магарци.Висина: 1.22 м.

 

 

           Equus caballus prezwalskii - пријр милион година

                   У овом раздобљу постојале су четири сродне врсте коња,а азијски дивљи коњ прзевалски једини је до сада сачувао првобитне особине.Ови коњи,за разлику од домаћих,немају тако издужене ноге и тијело им је робусније и јаче.Висина: 1.32 м.

 

 

 

            Equus caballus-прије 5 000 година... до данас

                     За данашњег коња више се не мисли да је директни потомак прзевалског.Највјероватније је да су,по завршетку последњег леденог доба,постојале двије врсте коња и двије врсте понија,прије него их је човјек припитомио.Одабирањем и укрштањем дошло је до промјене изгледа.Висина: зависи од расе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 коњ/прича о коњу/десет најважнијих дивљих коња свијета/галоп кроз вијекове/галерија/квиз