New_zealand_flag_300.png (2650 bytes)

Историја

StitNoviZeland.png (10998 bytes)

Почетна О Новом Зеланду Галерија Квиз

Контакт

 

    Историја Новог Зеланда је релативно кратка: он је задње насељено копно на Земљи.Први људи који су се доселили на Нови Зеланд били су са простора источне Полинезије у 13.вијеку.Полинежани су земљу открили на својим истаживачким пловидбама касније су у малим групама почели долазити на острва.Данас познати као Маори,у почетку су били подијељени у бројна племена,све до доласка Европљана када су им дали име Маори,што значи "обични".

Холандски истраживач Абел Тасман открио је Нови Зеланд 1642. године.Тек послије 127 година ,тачније 1769., Џемс Кук је стигавши до Новог Зеланда на свом првом путовању,направио мапу оба острва и вратио се у Велику Британију са извјештајем о становницима и о богатствима Новог Зеланда.Прве европске базе на Новом Зеланду били су огранци китоловних компанија.Од 1839. до 1841. године Нови Зеланд био је дио аустралијске колоније Нови Јужни Велс.1840.године Маори су уступили суверенитет Новог Зеланда Британцима у замјену за заштиту њихове земље од Француске која их је жељела колонизовати.Повремене борбе између племена Маора и досељеника око права на земљу и трговину трајале су готово 20 година,све до 1860. када су британске снаге успјеле сузбити сав отпор Маора колонијалној администрацији.Злато је откривено средином 19.вијека на Јужном острву и привукло велики број европских досељеника.

Нови Зеланд је прва парламентарна демократија која је омогућила гласање женама и то 1893.године.Пуну независност добио је Вестминстерским статутом који је донесен 1931.,а службено прихваћен 1947 .