OPŠTE INFORMACIJE

Marihuana je preparat šestomjesečne biljke kanabis (indijske konoplje) koja uspijeva u uslovima umjerene ili tropske klime. Nerijetko se uzgaja i u plastenicima, na balkonima ili u stanovima uz pomoć vještačkog (UV) svjetla.
Tokom svog rasta od sjemena do zrenja, biljka ima razne faze izgleda, ali finalno uglavnom ima oblik grma, maksimalne visine do 2,5m u zavisnosti od porijekla (kvaliteta) sjemena i uslova agrarnog tretiranja.
U donjoj zoni biljke su peteljke sa pet listova nazubljenih rubova, oblika koji podsjeća na raširenu šaku, a na krajevima izdanaka se nalaze mali listovi sa cvjetovima ili sjemenom obavijeni smolostom masom koja sadrži najaktivniji dio za konzumaciju. Poslije zrenja upotrebljivi dijelovi biljke se suše, a zatim sitne i eventualno presuju radi očuvanja kvaliteta i lakšeg transporta, te se takvav preparat pojavljuje na “dilerskom” tržištu. Maslinasta, zelena ili siva masa, na uličnom tržištu se najčešće pakuje u staniol, najlon, kutiju od šibica ili sl.
Hašiš je preparat (koncentrat) koji se pravi preradom najaktivnijih dijelova marihuane. Na uličnom tržištu se pojavljuje u raznim oblicima, najčešće kao “plastelinska masa” koja izgledom najviše podsjeća na kockicu ili kuglicu čokolade (svjetlo ili tamno smeđe boje). Ulje od marihuane se jako rijetko pojavljuje na našem tržištu.
 


DJELOVANJE I OPASNOSTI

Zavisno od količine i kvaliteta marihuane ili hašiša, paralelnog konzumiranja alkohola ili neke druge psiho-aktivne supstance, strukture ličnosti i ambijenta, manifestuje se snaga i smjer djelovanja i promjena ponašanja. Djelovanja iste supstance mogu biti totalno različita od osobe do osobe, ali želja za promjenom postojećeg stanja svjesti (potraga za bjegom od trenutne situacije) je zajednička ideja svim konzumentima marihuane.
Periodičnim konzumiranjem marihuane, organizam se postepeno adaptira na prisustvo neprirodne supstance u organizmu, te razvija “toleranciju na drogu”, odnosno konzumatoru su konstantno potrebne veće količine da bi ostvario slične efekte kao i kod prethodnih konzumiranja. Razvoj tolerancije uslovljava i razvoj specifične pojave psihičke zavisnosti, koja se može “samo minimalno” opisati, kao “snažnija” nego zavisnost od duvana.
Zanimljivo je što su aktivni zavisnici od marihuane, jako rijetko u situaciji da uopšte konstatuju svoj problem(e). Po “filozofiji” većine zavisnika, djelovanje opisuju kao: ako si veseo- bićeš veseliji, a ako si bolestan- bićeš bolesniji, s tim da glavnina korisnika marihuane tvrdi, da se osjećaju “tupo” što vremenom prelazi u “napor”.
Glavna psiho-aktivna supstanca u marihuani je THC (delta-9-tetrahydrocanabinol) Membrane određenih nervnih ćelija sadrže receptore koji vežu THC, što izaziva seriju reakcija koje dovode do stanja “uzbuđenja”. Neuroni u sistemu prerađivanja informacija i aktivnost nervnih vlakana u hipokampusu (dijelu limbičkog sistema mozga) su ometeni u svom funkcionisanju što zapravo konkretno dovodi do oštećenja mozga (pamćenja).
Paralelno dolazi do pada imunološkog sistema, što znači da će se korisnik lakše razboljeti od raznih bolesti. Marihuana znatno više od duvana utiče na pojavu plućnih infekcija, poremećaje rada srca i pritiska.
Dodatni problemi su što se periodičnim konzumiranjem marihuane i “druženjem u takvom ilegalnom okruženju” stalno stvaraju situacije koje “nude nešto žešće od onog što je dosadilo” (post efekti marihuane-dosada…). Osobe koje konzumiraju marihuanu, velikom većinom imaju kritički stav prema drugim drogama (heroinu…) što nije nikakvo “stabilno pravilo”, odnosno to mišljenje se haotično mijenja vremenom od osobe do osobe.

 ZNAKOVI KONZUMIRANJA

Marihuana se uglavnom puši pomiješana sa duvanom na razne načine (umotana u papirić, u cigareti, luli...).
Kao i drugi preparati u organizam se može unijeti i gutanjem, ali se uglavnom puši u društvu u nekoj vrsti rituala od ruke do ruke, odnosno od usta do usta. Efekti se osjećaju poslije nekoliko minuta, a snaga i dužina dejstva je u zavisnosti od kvaliteta preparata i performansi osobe koja konzumira marihuanu (nekoliko sati).
Prvi uočljivi simptomi konzumiranja marihuane su uglavnom lagano suzne i zažarene oči, ubrzan puls, suha usta sa zadahom mirisa spaljene trave, pojačan apetit, potreba za tekućinom, govorljivost, vidne promjene raspoloženja sa napadima smjeha bez vidnog razloga… te pospanim umorom poslije prestanka djelovanja.
Periodičnim uzimanjem marihuane promjene dotadašnjeg ponašanja se ogledaju kroz zanemarivanje uopšte vremena, odnosno kašnjenje na rokove i postojeće obaveze, gubljenje osjaćaja percepcije (prostora, zvuka), probleme sa pamćenjem (učenjem), rješavanjem problema, realnim pogledima na “životne situacije” itd.
Ne bi se moglo reći da je marihuana “tinejdžerska zanimacija” sa ciljem prelaska na teže droge, ali je u svakom slučaju prevencija konzumacije marihuane ujedno prevencija narkomanskog “ludila” i nesreće raznih oblika!

Povratak                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Galerija