DVORAC HUNTLEY

 

 

    Dvorac se nalazi u blizini Huntleya u regiji Grampian. Tri dvorca su postojala na mjestu Huntleya. Oko 1240. Earl Duncan sagradio je drveno utvrđenje na vrhu nasipa okruženog velikim jarkom. Bio je smješten na mjestu gdje se Bogie ulijeva u rijeku Deveron i okružen sa svih strana brdima Izgradnja dvorca, kakav sada postoji, je trajala nekoliko stotina godina. 1314. Kralj Robert dodijeljuje titulu te zemlje Sir Adamu Gordonu, koji postaje Grof od Huntleya. Kada je drveno utvrđenje izgorjelo u 15. vijeku oni su ga zamijenili predivnim dvorcem. Ipak, samo su podzemne zasvođene odaje i kule zamka zadržane pošto je početkom 16. vijeka Earl od Huntleya IV odlučio da ga u potpunosti renovira.

 

 

 

 

   Novo utvrđenje je trebalo da postane elegantna rezidencija pogodna za primanje uglednih gostiju, ali ni odbrana nije bila zaboravljena. Zidovi utvrđenja su bili izgradjeni od najčvršćih materijala. 1594. Earl V se pobunio protiv Jamesa VI koji je napao ovaj dvorac učinivši pritom velike štete. Grof je sklopio primirje sa kraljem i  dvije godine poslije postaje Markiz.

 

    Za vrijeme Građanskog rata Markiz II, koji je podržavao kralja, je bio pogubljen od strane prisalica svečanog ugovora. Oni su zaposjeli dvorac, a nakon završetka rata porodica Huntley je odlučila da se nastani u obližnjoj kući.

 

    Nakon što je napušten, dvorac u potpunosti biva zapušten, tako da danas potkrovlje,spratovi i bogate dekoracije više ne postoje. Sadašnji izgled, dvorac je uglavnom zadržao od promjena iz 17. vijeka. Masivan, okrugao toranj i elegantan red prozora simbol je snage i estetike obitelji koja ga je izgradila.

 

 

Nazad na početnu stranu