BEOGRAD se nalazi na ušcu reka Save i Dunava. Grad se prostire na teritoriji od 322.268 ha, sa obimom od 419 km.
Glavni je grad Srbije od 1403. godine.Grad Beograd sastoji se iz 17 opština:

Barajevo, Cukarica, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari Grad, Voždovac, Vracar, Zemun, Zvezdara,Surcin.
Kao politicki, administrativni i poslovni centar zemlje, Beograd je sedište najviših saveznih, republickih i gradskih organa vlasti i institucija.

Istorija

Beograd, grad veoma burne istorije, jedan je od najstarijih u Evropi. Njegova istorija traje punih 7000 godina. Prostor oko velikih reka Save i Dunava bio je naseljen još u paleolitskom periodu. Iz starijeg kamenog doba, potiču ostaci ljudskih kostiju i lobanja neandertalaca, pronađeni u kamenolomu kod Leštana, u pećini na Čukarici i u blizini Bajlonijeve pijace.

Ostaci kulture mlađeg kamenog doba, pronađeni su u Vinči, Čukarice - Žarkovu i u Gornjem gradu, iznad ušća Save u Dunav. To ukazuje da je prostor Beograda bio naseljen u kontinuitetu i da je intezitet tog naseljavanja bivao sve jači. Mnoga današnja naselja beogradske okoline leže na kulturnim slojevima ranijih praistorijskih naseobina.

Vinča kraj Beograda spada u red najznačajnijih naseobina i kulturnih nalazišta praistorijskog perioda. Arheološke iskopine na Rospi ćupriji, Gornjem gradu, Karaburmi, Zemunu i Vinči potvrđuju pretpostavke da je područje Beograda bilo intezivno naseljeno i da se njegovo stanovništvo bavilo plužnom zemljoradnjom i drugim pratećim privrednim delatnostima. Na ovim lokalitetima otkrivene su nekropole bronzanog i metalnog doba kao i dokazi različitih kulturnih uticaja.

Klima

Klima Beograda pripada prelazu iz kontinentalne u umereno kontinentalnu, što znači da se poznaju i sva četiri godišnja doba. Tokom zime, a neretko i u jesen, česta pojava je izrazito jak jugoistočni vetar zvani Košava, koji duva iz predela Afrike, preko Sredozemlja i naših prostora prema Mađarskoj. Dužina trajanja Košave je uglavnom tri do sedam dana. Zimske temperature se najčešće kreću između -5 i +2 stepena Celzijusa. Sa druge strane leta su veoma topla i živa u termometru ide i preko trideset stepeni.

Obrazovne ustanove

Najviša obrazovna ustanova Beograda i Srbije, Beogradski univerzitet ima 30 fakulteta, 8 naučnih instituta i biblioteku. Korene vuče još iz 1808. godine, kada je osnovana Velika škola u Beogradu. Prvi srpski Univerzitet formalno je osnovan 27. februara 1905. godine i to sa tri fakulteta: Filozofskim, Pravnim i Tehničkim. Ceo Univerzitet radio je u zdanju koje je kapetan Miša Anastasijević poklonio "svome otečestvu". U toj zgradi nalazi se i danas Rektorat Univerziteta u Beogradu.

Građevine

Neke od najpoznatijih zgrada u Beogradu su:

Poslovni objekti

Kulturno-istorijski spomenici

Crkvene građevine

Građevine Srpske pravoslavne crkve
 • Hram Svetog Save
 • Bogorodična Crkva Ružica
 • Kapela Svete Petke
 • Vaznesenjska Crkva
 • Nikolajevska Crkva
 • Svetog Aleksandra Nevskog Crkva
 • Svetog Marka Crkva
 • Svetog Vasilija Ostroškog Crkva
Građevine ostalih verskih zajednica
 • Bajrakli džamija

Ulice

Neke od najznačajnijih ulica i trgova su:

 

Imena kroz istoriju

Sledi tabela sa istroijskim imenima Beograda

Ime Objašnjenje
Singidun ovo ime mu je dalo keltsko pleme Skordiska; 279. pne.
Singidunum Romanizovano keltsko ime
Alba Bulgarica 824. g. kad je Beograd bio bugarski
Beograd Slovensko ime; prvo pojavljivanje 878. u pismu Pape Jovana VIII Borisu Bugarskom
Alba Graeca latinski prevod
Fejervar mađarsko ime
Weissenburg nemačko ime
Castelbianco italijansko ime
Nandoralba Srednjovekovno mađarsko ime
Nandorfejervar Srednjovekovno mađarsko ime
Landorfejervar Srednjovekovno mađarsko ime
Veligradon Vizantijsko ime
Veligrada Otomansko ime
Belogrados poleos Grčko ime

 

Poznati o Beogradu

 • Despot Stefan Lazarević

(pri proglašenju Beograda za prestonicu 1403. godine):

"Došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnine, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo, sazidah ga i prosvetih presvetoj Bogomateri."
 • Ivo Andrić
   

o Beogradu:

"Nebo je nad Beogradom prostrano i visoko, promenljivo a uvek lepo; i za zimskih vedrina sa njihovom studenom raskoši; i za letnjih oluja kada se celo pretvori u jedan jedini tmurni oblak koji, gonjen ludim vetrom, nosi kišu pomešanu s prašinom panonske ravnice; i u proleće kad izgleda da cvate i ono, uporedo sa zemljom; i u jesen kad oteža od jesenjih zvezda u rojevima. Uvek lepo i bogato, kao naknada ovoj čudnoj varoši za sve ono čega u njoj nema i uteha zbog svega što ne bi trebalo da bude.

Ali najveći raskoš toga neba nad Beogradom, to su sunčevi zalasci. U jesen i u leto oni su prostrani i jarki kao pustinjske vizije, a zimi prigušeni tmastim oblacima i rujnim maglama. A u svako doba godine vrlo su česti dani kad se oganj toga sunca koje zalazi u ravnici, među rekama pod Beogradom, odbije čak gore u visokoj kupoli neba, i tu se prelomi i prospe kao crven sjaj po razasutoj varoši. Tada sunčano rumenilo oboji za trenutak i najzabačenije uglove Beograda i odblesne u prozorima i onih kuća koje inače slabo obasjava."

Galerija                                                                       home page