KORZIKA (Corsica)

Korzika Istorija GeografijaEkonomija Administracija

 

Korzika

Korzika je četvrto po veličini ostrvo u Sredozemnom moru i pokrajina Francuske koja se sastoji od dva departmana. Korzika po zakonu ima malo veću nezavisnost od ostalih regija Francuske.
 

 

Istorija

Zbog svoje strateške važnosti u Sredozemlju, Korzika je često bila predmet oružanih sukoba između Francuske i Italije. Grad država Genova je dominirala Korzikom vijekovima, dok nije 1768. ustupila otok Francuskoj, kao bi otplatila dug. Bitna ličnost u povijesti Korzike je Pasquale Paoli (1725-1807), borac za nezavisnost, koji se prvo borio protiv Genove, a onda poslije protiv Francuske. Unatoč godinama borbe za slobodu, Korzika nije izborila nezavisnost. Vjerovatno najpoznatiji Korzikanac svih vremena je Napoleon Bonaparte koji je rođen u Ajacciu.


 

 

Geografija

Korzika je ostrvo koje se nalazi otprilike 200 km od Azurne obale, zapadno od Toskane i sjeverno od Sardinije. Korzika ima oko 1000 km obale i više od 200 plaža. Korzika je većinom planinski otok, najviši vrh je Monte Cintu(2710m). Na ostrvu još postoji 50 vrhova čija je visina veća od 2000m.

Važni gradovi: (Korzikanska imena)
Ajaccio (Aiacciu) – poznat i pod latinskim imenom Ajax
Bastia (Bastia)
Corte (Corti)
Sartčne (Sartč)

Drugi gradovi i sela:
Saint-Florent (San Fiurenzu)
Calvi (Calvi)
L'Île-Rousse (Isula Rossa)
Porto-Vecchio (Porti Vechju)
Bonifacio (Bunifaziu)
Appietto (Appiettu)


 

 

Ekonomija

Turizam je najvažnija grana Korzikanskog ekonomije. Ostrvo je popularna turistička destinacija Francuzima i ostalim europljanima. Turizam je najviše razvijen u područjima oko Porto Vecchia i Bonifacia na jugu ostrva, i oko Calvija na sjeveru
 

 

Administracija

Glavni grad teritorijalnog kolektiva je Ajaccio. Regija je podjeljena na dva departmana: Corse-du-Sud i Haute-Corse. Departmani su stvoreni 15. septembra 1975. kada je na dva dijela podijeljen jedinstveni departman Korzika. Korzika ima status teritorijalnog kolektiva (Collectivité territoriale de Corse - CTC) od 13. juna 1991.

Teritorijalni kolektiv se sastoji od tri organa:
Izvršno vijeće Korzike (Conseil exécutif de Corse)
Skupština Korzike (Assemblée de Corse)
Ekonomsko i socijalno vijeće Korzike (Conseil économique et social de Corse - CESC).