back

Beyond 2009

 

NASA ima isplaniran program istraživanja Marsa za naredne dvije decenije. Ovaj vizionarski program bi se bazirao na naučnim otkrićima iz proteklih misija i lekcija naučenih na prethodnim uspjesima i neuspjesima.

Scout Missions

NASA želi potstaći kreiranje dodatnih "izviđačkih" misija koje bi bile sastavljene iz prijedloga svih članova naučne zajednice. Takve misije bi mogle pomoći razvoji i drugih vazdušnih prevoznih sredstava, kao što su avioni i baloni, ili mali lenderi koji služe kao istraživačke platforme. Sledeci Mars Scout je planiran za 2011.

Mars Sample Return

U drugoj deceniji 21.v. NASA planira slanje dodatnih lendera,orbitera i rovera. Jedan od prijedloga je Mars Sample Return misija koja bi koristila robotski sistem da sakupi pošalje uzorke stijena, zemlje i atmosfere na Zemlju za detaljniju hemijsku analizu. Naučnici na Zemlji bi mogli mnogo preciznije utvrditi hemijske i fizičke karakteristike, nego udaljna kontrolom. Analiziranje ovih uzorak bi moglo dovesti do nekih novih otkrića koja bi budućim generacijama istraživača pomogla da izrade nove tehnologijae za njihovo proučavanje.

Astrobiology Field Laboratory

Drugi prijedlog je vezan za Astrobiology Field Lab.  To bi bila prva misija poslije Vikinga 70-ih, koja bi bila posvećena potrazi dokaza o postojanju prošlog ili sadašnjeg života. Robotska laboratorija bi nosila instrumente za identifikovanje i mjerenje hemijskih struktura koje čine život. Vršila bi i detaljne analize okoline pogodne za život.