back

Mariner 8&9

 

Svemirska letjelica

Lansirana: 30.5.1971. (Mariner 9)

Došla:13.11.1971. (Mariner 9)

Mariner 8 i 9 su bili treći i poslijednji par Mariner letjelica namjenjenih istraživanju Marsa 60-ih i ranih 70-ih.Obe su bile dizajnirane da budu Marsovi orbiteri, označavajući na taj način prelazak u našem istraživanju crvenog planeta sa letenja pokraj njega na ostanak u njegovoj orbiti.

Nažalost, Mariner 8 nije uspješno lansiran 8.6.1971. ali jeste Mariner 9. On će postati vještački satelit oko Marsa i ostaće u njegovoj orbiti gotovo godinu dana. Poslaće posljednje podatke 27.10.1972.

Po dolasku, Mriner 9 je posmatrao veliku pješčanu oluju koja je prekrila gotovo cijelu površinu planete. Kontrola sa Zemlje je poslala komande letjelici da sačeka dok oluja ne prođe i spusti se prašina prije no što počne sakupljati slike sa površine. Oluja je trajala mjesec dana i kada se prašina slegla, Mariner je otkrio potpuno drugačiji planet nego što je očekivao - gigantske vulkane i veliki kanjon uzdignut 4 800 km iznad površine. Mariner 9 je prevazišao prvobitna očekivanja stoprocentnim kartiranjem površine planete. Letjelica je takođe po prvi put poslala slike Marsovih mjeseca: Fobosa i Deimosa.