back

Mars Pathfinder

 

Svemirska letjelica

Lansiranje: 4.12.1996.

Rover

Masa:10,6 kilograma

Mars Pathfinder je originalno dizajniran kao tehnološka demonstracija načina da se dostave lender opremljen instrumentima i robotizovani rover na površinu crvenog planeta. Ne samo da je dostigao svoj prvobitni cilj, nego je i poslao nevjerovatan broj podataka i radio mnogo duže no što je predviđeno.

Mars Pathfinder se koristio padobranom koji je usporavao njegov pad kroz rijetku Marsovu atmosferu i gigantske vazdušne jastuke koji su smanjili pritisak pri udaru o površinu planete. Područje koje je bilo predviđeno za spuštanje, Areas Vallis, je među najstjenovitijim na Marsu.

Lender, formalno nazvan Karl Sagan Memorijalna Stanica, i rover  nazvan Sojourner po američkoj civilnoj krstarici Sojourner Truth, su takođe radili duže od predviđenog, lender blizu tri puta, a rover čak dvanaest puta duže.

Od slijetanja do posljednjeg slanja podataka 27.9.1997. Mars Pathfinder je posalo 2,3 biliona bita informacija, uključujući više od 16 500 slika sa lendera i 550 slika sa rovera, kao i više od 15 hemijskih analiza stijena i tla, te podatke o vjetru i drugim vremenskim prilikama na planeti. Na osnovu ovih informacija se došlo do zaključka da je Mars u prošlosti bio topla i vlažna planeta, sa tečnom vodom i gušćom atmosferom.