TERMIN FAŠIZAM

 

Termin "fašizam" najčešće se vezuje za ideologiju i politiku nacističke Nemačke, ali istovremeno i za imenovanje ekstremno desne političke opcije u bližoj prošlosti. Fašizam se smatra ideologijom negativnosti: fašizam je protiv demokratije, socijalizma, jednakosti. Fašizam se često smatra militantnim oblikom desnog ekstremizma, koji je poslužio kao opravdanje za uskraćivanje osnovnih ljudskih prava milionima ljudi tokom Drugog svetskog rata - prava na život, slobodu kretanja i govora. Paralelno istraživanje istorijskog revizionizma u Nemačkoj i u Srbiji i trenutnog društveno-političkog stanja, ukazuje na zabrinjavajući stepen rasta nacionalizma, desnog ekstremizma i fašizma u obe zemlje.

Desni ekstremizam, rasizam i fašizam i dalje predstavljaju vrlo velik problem u Brandenburgu, gde postoje brojna ekstremno desno orijentisana "bratstva" - udruženja koja međusobno sarađuju, a pritom su dobro organizovana i povezana u mreže. Najviše ih ima u ekonomski zaostalim delovima pokrajine - na severu, severoistoku i jugu Brandenburga. Ova "bratstva" su povezana sa desno orijentisanim političkim partijama u Nemačkoj - NPD (Nacionalna partija Nemačke) i DVU (Demokratska narodna unija), koje im obezbeđuju novčanu podršku, kako za njihove brojne aktivnosti, tako i za pokretanje malih, nezavisnih muzičkih i tekstilnih industrija. Na taj način "bratstva" obezbeđuju zaposlenje za svoje članove i finansijska sredstva za pokret. Vrlo često, mete njihovih napada su antifašistička udruženja i pojedinci, koji predstavljaju snažan kontrapunkt desnom ekstremizmu i fašizmu u Nemačkoj.

Većina antifašističkih organizacija je aktivna već dugo godina na političkoj sceni Nemačke. One su takođe vrlo dobro povezane u funkcionalnu mrežu pod nazivom "Omladinski demokratski forum Brandenburga", koja im omogućuje da razmenjuju ideje, znanja i zajednički realizuju akcije protiv neofašizma u Nemačkoj. "Omladinski demokratski forum Brandenburga" takođe smatra da internacionalna saradnja sa sličnim organizacijama može doprineti efikasnijoj borbi protiv desnog ekstremizma. Upravo je u saradnji sa "Omladinskim demokratskim forumom Brandenburga" i pokrenut projekat "Mapiranja desnog ekstemizma".

 

 

<< povratak