KROKODILI

 

Ovi veliki gmizavci iz vremena dinosaurusa su se promijenili u posljednjih 65 miliona godina. Zajednički naziv krokodil uključuje krokodile, aligatore, kajmane i jednu vrstu gavijala. Krokodili su impresivni poluvodeni grabljivci. Većina ih živi u rijekama, jezerima, lagumana, dok neke vrste u plimnim područijima zalaze i u more. Krokodili žive uglavnom u Aziji, Africi i Australiji, a nekoliko vrsta u Americi. Aligator i kajmani (sa izuzetkom crnog kajmana) žive u Sjevernoj Srednjoj i Južnoj Americi.

 

Građa tijela

Sve vrste krokodila imaju široko i spljošteno tijelo, mišićav rep, snažne čeljusti te oči i nozdrve na vrhu glave kako bi mogli disati dok su djelimično pod vodom. Prozirni treći očni kapak može se zatvoriti kako bi zaštitio oko pod vodom. Većina vrsta je tamno maslinasta, siva, smeđa, ili crna, a mladi imaju svijetle šare koje vremenom nestanu. Aligatori i kajmani imaju kraću i širu njušku od krokodila. Gavijani imaju usku njušku sa povećanim prednjim zubima iza kojih su manji zubi jednake veličine.

 

Razmnožavanje

Mužijaci krokodila su teritorijalni i pare se sa nekoliko ženki. Svaka ženka polaže jaja blizu vode u humke od bilja i blata ili u šupljine ispod zemlje. Ženke čuvaju jaja  i pomažu mladima da izađu iz legla. Ženke ostaju uz mlade nekoliko meseci (kod američkih aligatora-godinu i više) kako bi ih zaštitile od grabežljivaca.

 

Lov i prehrana

Krokodili su mesojedi koji se hrane različitim živim plijenom i strvinom. Koriste se različitim metodama lova ali najčešće vrebaju sa rubova rijeka i jezera sisare koji dolaze piti ili pokušavaju prijeći vodu. Druga metoda je plutanje prema plijenu, naročito prema vodenim pticama, nadajući se da će ih uhvatiti u trenutku nepažnje. Vrste koje se hrane ribama, kao što je gavijan, love brzim i snažnim udarcima svoje uske njuške koja pruža malen otpor vodi. Ptice, male sisare i ribe progutaju cijele , ali budući da ne mogu žvakati hranu, krokodili veliki plijen moraju raskomadati. To rade ispod vode okrećući se oko svoje ose, dok čeljustima drže dio strvine.