Stanovništvo

Oko 8,9 miliona stanovnika. Gustoća naseljenosti je 20 stanovnika po kvadratnom kilometru. Švedska je etnički homogena, jer Šveđani čine 91% ukupnog stanovništva. Glavni grad je Stockholm sa oko 1,5 miliona stanovnika.

Šveđani su skandinavski narod porijeklom od Germanskih plemena koja su se naselila u Skandinaviji u neolitskom periodu. Za Šveđane se kaže da su potomci Vikinga. Službeni jezik je švedski, а novac švedska kruna. Švedska je zemlja mira i blagostanja. Švedska uopće nije učestovala u ratovima posljednih 200 godina. Većina njenih stanovnika živi na jugu zemlje gdje je tlo najplodnije. Stanovnici Švedske imaju veoma visok životni standard, koji se zasniva ne samo na prirodnim bogadstvima zemlje, nego i njihovoj velikoj radinosti i kulturi. Vlada demokratski sistem, no Švedska je kraljevina, ali kralj ima samo simboličnu ulogu. Opći izbori sе održavaju svake četvrte godine, а pravo glasa imaju svi stanovnici stariji od 18 godina , pa čak i doseljenici koji su najmanje tri godine živjeli u Švedskoj.

U Švedskoj posebna se briga vodi o djeci. Sva djeca imaju mjesto u vrtiću, nastava i knjige u školi su besplatne, za svako dijete je osiguran dječiji dodatak. Svi stanovnici Švedske imaju zdravstvenu pomoć za nezaposlene, u penziju odlazi se sa 65 godina života (neovisno od spola).