ISTORIJA:

 

U prvim vijekovima nove ere, Bosna je bila dio Rimskog carstva.Nakon pada Rimskog carstva, Bosnu su svojatali Bizant i zapadni nasljednici Rima.Slaveni su se naselili u 7. vijeku , a Srbija i Hrvatska vladale su  nad dijelovima Bosne u 9. vijeku. Uz izuzetak danasnjeg istoka Hercegovine  i Humina vecinom 10. i 11. vijeka Bosnom vlada hrvarskokraljevstvo.Tokom 11. i 12. vijeka  vlast je preuzzela kraljevina Ugarska.

 

Srednjovjekovna bosanska politicka jedinica ( prvo banovin a, a onda kraljevstvo ) stekla je nezavisnost 1200. godine . U 14. i 15. vijeku broj stanovnika je tesko odrediti , ali se pretpostavlja da je bio izmedju 500000 i milion . Specificnost srednjovjekovne istorije Bosne i Huma  bijase i Crkva bosanska.kojoj je pripadao nemali dio pucanstva.

Tokom turske vlasti mnogi su stanovnici Bosne presli na islam. Bosna je bila pod turskom vlascu od 1463. do 1878. koja je odlukom Berlinskog kongresa postala protektorat Austro-Ugarske.medjutim, slavenski pokreti u susjednim drzavama radili su na ujedinjenju južnih Slavena. Prvi svjetski rat je poceo kad je austrougarskog prijestolonasljednika ubio sarajevski student GavriloPrincip. Nakom raspada Austro-Ugarske , Bosna i Hercegovina je postala sastavni dio Jugoslavije , da bi u Drugom svjetskom ratu potpala pod NDH. Nakon rata je osnovana socijalisticka Jugoslavija , unutar koje je Bosna i Hercegovina postala jedna od republika.

1992. je uslijedio referendum  za  izdvajanje iz Jugoslavije . Medjutim tu se nije sve zavrsilo.1992. godine poceo je gradjanski rat u BiH. Zvrsio se 1995. 21. decembra 1995. u gradu Dayton-u, zaracene strane su potpisale mirovni sporazum. Pretstavnik : Srba -Slobodan Milosevic, Hrvata - Franjo Tudjman i Muslimana - Alija Izetbegovic.

 

STANOVNISTVO:

Prema popisu iz 1991. godine , BiH je imala 44% Bosnjaka ( koji su se tada izjasnjavali kao Muslimani), 31% Srba i 17 % Hrvata, dok se 6 % ljudi izjasnjavalo kao Jugosloveni.Relogijska podjela uglavnom slijedi etnicku : 88%Hrvata su katolici , 90 % Bosnjaka su muslimani i 99 % Srba su pravoslavci.

Podaci su se otada mnogo promijenili , zbog rata u kojem je mnogo poginulo izmedju 60 i 200 hiljada ljudi, a pola stanovnistva se preselilo.