Ponašanje
 

Delfini cesto skacu iznad površine vode cesto izvodeci prave akrobacije, mada za sada ne postoji neko definitivno naucno objašnjenje za ovakvo ponašanje.

Poznati su po svom prijateljskom odnosu prema ljudima, u vodi im cesto prilaze sa naznakom da žele igru sa njima. Postoje mnoge price o delfinima koji su štitili brodolomce od ajkula. Jato delfina je navodno spasilo i jedan ribarski camac. Nakon što su osjetili podvodna komešanja za vrijeme Azijskog cunamija iz 2004. godine, delfini su camac odvratili od plovidbe na pucinu.

Delfini su društvene životinje, koje žive u jatima od oko 12 životinja. Na mjestima sa obiljem hrane, jata mogu privremeno da se udruže formirajuci agregacije od preko 1000 delfina. Pripadnost jatu nije striktna, cesta je medurazmjena. Doduše, životinje mogu razviti jake medusobne veze. Medu sobom komuniciraju nizom razlicitih vrsta coktanja, zvižduka i drugih zvukova. Koriste takoder i ultrazvuk za eholokaciju.

Delfini su jedna od retkih životinja koje se kao i ljudi pare ne samo zbog razmnožavanja. Cak i tokom neplodnih dana u ženskom menstrualnom ciklusu, delfini su primjeceni kako se pare iz zadovoljstva i medusobnog vezivanja.