DRAŽENKO NINIĆ

       LIČNA KARTA                                                                                                                              
Ime: Draženko                                                                                                                                                                                                       
Prezime: Ninić
Datum rođenja: 1. januara 1976. godine                                                                                                                                                                      
Mjesto rođenja: Štutgart, Njemačka                                                                                                                                                                                                                                                                     Mjesto stanovanja: Banja Luka
Bračno stanje: Neoženjen
Klubovi: KBK Mladost Novi Sad, Savate BK Ruma, KBV Futog i Sektor Banja Luka

Draženko Ninić jedan je od najboljih sportista Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Tridesetogodišnji kik-bokser Sektora iz Banje Luke iza sebe ima bogatu riznicu trofeja, a o svojim velikim rezultatima uvijek govori s velikom skromnošću.
Međutim, biti prvak Balkana i Mediterana, trostruki amaterski prvak Evrope, amaterski šampion svijeta i evropski profesionalni prvak svakako se rezultati za veliki respekt. To znaju cijeniti i Banjolučani, kod kojih Draženko Ninić uživa veliko poštovanje, prije svega kao čovjek koji je uvijek raspoložen, nasmijan i spreman za razgovor, pa tek onda kao veliki sportista.
PRVI KONTAKT
Draženko Ninić rođen je 1. januara 1976. godine u Štutgartu u Njemačkoj, a svoje prve udarce u kik-boksu naučio je sa sedamnaest godina. Međutim, aktivno se počeo baviti ovom borilačkom vještinom tek 1998. godine, a kako kaže kik-boks je počeo trenirati da bi se znao braniti.
"Zvanično sam se počeo baviti kik-boksom 1998. godine. Bilo je to 4. jula na prvenstvu u Rumi. Kik-boksom sam se počeo baviti sasvim slučajno. Potukli smo se u jednoj diskoteci sa starijim momcima, gdje sam dobio batina i odlučio se na kik-boks zbog samoodbrane. Malo po malo, jedan sparing, drugi, treći, pa meč i evo već 130 borbi", kaže Ninić o svojim počecima.
U dosadašnjoj karijeri Ninić je nastupao za KBK Mladost iz Novog Sada, Savate boks klub Ruma, Klub borilačkih vještina Futog, a od 2000. godine je u Sektoru iz Banje Luke. U 130 borbi Ninić je imao 16 profesionalnih mečeva, u kojima je zabilježio 13 pobjeda i tri poraza, te 114 amaterskih borbi, gdje je samo osam puta poražen.
Pored kik-boksa Draženka Ninića veoma često možemo vidjeti kako igra fudbal, a osim fudbala u djetinjstvu je još trenirao i košarku i plivanje. Međutim, fudbal mu je bio i ostao najdraži sport.
"Trenirao sam u tadašnjem Omladinskom fudbalskom klubu Futog, gdje sam nakon omladinaca izborio i prvi tim. Uporedo sam trenirao i kik-boks i fudbal, ali sam na kraju otišao u borilačke vode. Međutim, da nisam kik-bokser svakako bih bio fudbaler", dodao je borac Sektora.
Iako svi očekuju da je Ninić bio veoma nemiran i problematičan u djetinjstvu u razgovoru s njim smo saznali da je bio veoma povučen.
"Uvijek sam bio miran i povučen, dobar đak u školi i nikad nisam pravio probleme. Ljudi su se čudili kada sam postao prvak Evrope 2000. godine. Niko skoro nije znao i pitali su se otkad se Draža bavi kik-boksom."

 

Dosadašnji uspjesi
Amaterski nastupi: trostruki prvak Evrope (2000, 2002, 2004), šampion svijeta 2003. godine i dva puta vicešampion planete (2001. i 2005), prvak Balkana i Mediterana (2001).
Profesionalni nastupi: Evropski prvak 2002. i 2003. godine, kralj ringa 2005. godine.
 

 

 

 

 

<<NAZAD