Venecija

 

Venecija je grad u Italiji poznat po kanalima, gondolama i bogatoj istoriji. Nastao je na pjescanim lagunamakao skroviste izbjeglicama.

 

 

 

Istorija Venecije

    

 

 

 

Poceci grada koji se rasprostire na 117 ostrva  i ostrvaca koje pjescani sprud Lido stiti u laguni pocinju u V vijeku.

 

 

 Tada su od Huna progonjeni stanovnici Akvileje koji su dosli na neke od tih mocvarnih ostrva.

 

 

 U tom sklonistu zacelo se vojvodstvo sa duzdem na celu (697.) i napokon se tu rodila trgovacka metropola koja je zavladala morem a posvetili su je svetome Marku posto su kosti apostola donijeli iz Aleksandrije.

 

 

Carigrad je osvojio 1204. duzd Enriko dandolo U XV. vijeku bila je Venecija s vise od dvjesta hiljada stanovnika srediste svjetske trgovine i najveci lucki grad na svijetu. Raskosne gradjevine koje su podsjecale na orijentalne uzore, postajale su sve raskosnije. Nicale su nove palate, bogato opremljene od umjetnika kao što su bili Tintoreto Veronese, Ticijan i Djordjione

 

 

To je grad sa 150 kanala i 400 mostova.

 

 

U to je vrijeme dosegao svoj vrhunac. Pad Venecije zapoceo je kada su Turci osvojili Carigrad.

 

 

 Upravo porazno djelovalo je otkrice Portugalaca morskog puta u Indiju. Od sada se, na primjer, mogao dobiti biberiz Lisabona za petinu jeftinije nego sto mu je bila cijena u Veneciji. Trgovacke su veze oslabile,a  moć i bogatstvo nestajalo, Venecija se sve vise pretvarala u umiruci grad.

 

 

 

Venecija danas

 

 

U stvarnosti Venecija jos i danas izgleda kao u vrijeme svog procvata. U ocima mnogih turista pretvorila se nekadasnja Venecija u kameni spomenik koji valja vidjeti.

 

 

 Posebno  su privlacne tacke Markov trg sa svojim 175 metara dugim i raskosnim prostorom, sa crkvom nakicenom stubovima i mozaicima, sa 99 metara visokim zvonikom  sto stoji slobodno i s posebno izrazitom duzdevom palatom sa arkadama zasiljenih lukova.

 

 

Iznad svega privlaci sistem kanala sa gotovo cetiri kilometra dugim Kanalom Grande koji presijeca grad u obliku velikog slova S.

 

 

Romanticna voznja gondolom po Kanalu Grande jos je i danas obavezni program svakog posjetioca Venecije iako je 400 gondola (godine 1750. bilo ih je preko 12000) nasuprot motornim camcima danas u velikoj manjini.

 

 

Teodor Fontan koji je godine 1874. posjetio Veneciju, nasao je grad carobnim i poetskim, ali ga je takodje smatrao i prljavim - poput lijepe djevojke kod koje je  neopran vrat. "Njoj je potrebna mjesecina pri kojoj se sve vidi nekako napola", pribiljezio je on.

 

 

U stvari, raskos proslosti  govori o tome kako je Venecija ne samo istorijski  vec i materijalno umiruci grad. Palate koje su  podigli na pjescanom i nesigurnom tlu, na resetki sagradjenoj od balvana i drvenih stubova postepeno tonu u lagunu.

 

 

 

Venecija u umjetnosti

 

   

 

Venecija je poznata po murano staklu-raznobojnom staklu visokog kvaliteta od koga se proizvode raznolike figure,posudje,nakit i slicno.

 

 

O Veneciji se vise pisalo nego o vecini drugih gradova na svijetu.Petraka ju je godine 1364. smatrao "bogatom zlatom, ali jos bogatijom slavom",Geteje godine 1786. mislio da se taj grad ne moze usporediti ni s jednim drugim carls dikensje sanjario o njoj godine 1844; stvarnost Venecije nadmasuje "mastu i najdivljijeg zanesenjaka".

 

 

Tomas Man je taj grad godine 1913. nazvao "najnevjerojatnijim od svih gradova".

 

 

 

 

 

 

 

 

<<PRETHODNA STRANA