Naslovna strana

Kloniranje

Kloniranje sisara

Genetički inženjering

Prve klonirane životinje

Kloniranje bebe za dve godine?

Galerija

Kviz

Geneticki inzenjering

 

Genetički inženjering - neposredna manipulacija nasljednim materijalom

Početna istraživanja i radovi na području genetičkog inženjeringa obavljali su se u razdoblju 20-tak godina nakon otkrića građe i funkcioniranja nasljedne tvari. Nasljedna tvar (materijal) su DNA, geni i hromozomi.

Genetički inženjering je naziv za neposredne manipulacije nasljednim materijalom. Te manipulacije se uglavnom sastoje iz prenošenja nasljednog materijala iz jednog živog sistema u drugi, čime se mijenjaju određene osobine tog sistema.

S obzirom na količinu zahvaćene manipulacije razlikujemo: genetsko, hromozomsko i genomsko inženjerstvo. U užem smislu riječi uobičajeno je da se pojmom genetički inženjering označava manipulacija i proizvodnja rekombinantne DNA.

Od sedamdesetih godina 20. st. genetički inženjering zauzima sve važnije mjesto u sklopu primjene genetike. Međutim, postojalo je mnogo pitanja da li se zahvatima u gene narušavaju neka ekološka, etička i moralna načela.
Bilo je i opasnosti od neplanskog i nekontroliranog manipuliranja genima. Na to pitanje istraživač Paul Bergh je rekao: “Zaustavio bih te radove samo ako bi za to postojao čvrst praktični razvoj, a ne ako bi to bila etička presuda."