ISTORIJAT

 

 

Tenis je sport sa reketima koji igraju dva igraca (singl) ili dva tima od po dva igraca (dubl). Igraci koriste reket za tenis da bi prebacili lopticu u protivnicki deo terena preko mreze koja se nalazi na sredini terena.

 Danasnji tenis poceo je da se igra u Engleskoj u 19. veku. Nosio je prvobitni naziv "Lawn tennis", što bi označavalo tenis na travnjaku Vrlo brzo je poceo da se siri po zemljama u kojima se govori engleski jezik, i to najvise medju visim stalezima. Tenis je danas Olimpijski sport i igraju ga svi ljudi bez obzira na drustveni status.

Pravila igranja su ista jos od 90-ih godina 19. vijeka. Izuzetak je uvodjenje taj-brejka(eng. ie-break="prelom izjednacenja") 70-ih godina 20. vijeka, te nova tehnologija koja omogućava igračima da opozovu (challenge) sudijsku odluku i pregledaju ponovljeni snimak kretanja loptice na terenu, ukoliko smatraju da je udarac bio ispravan.

Tenis je veoma popularan sport koji prate milioni ljudi, a posebno cetiri Grend slem turnira (Grand Slam Tournaments: U.S. Open,Australian Open,French Open,Wimbledon).

Tenis se razvijao u nekoliko pravaca i samim tim postoji i nekoliko vrsta terena na kojima se moze igrati:

 

Cvrsti tereni obuhvataju razlicite pravce i mogu biti betonske, asfaltne, drvene (kakve se nalaze u sportskim halama) ili prekrivene vjestackom travom.

Tereni prekriveni sljakom se smatraju "sporim" terenima, jer na njima loptica prvo izgubi visinu prilikom udara u teren, a zatim odskoci relativno visoko. Igracima je zbog toga teze da vrate "nepovratne" udarce(winner).  Na ovim terenima je lako provjeriti gdje je loptica udarila, jer je vidiljiv trag udarca.

Cvrsti i travnati tereni spadaju u "brze" terene. Na ovim terenima loptica prilikom udarca u teren gubi malo brzine i ne odskace visoko, tako da je razmjena udaraca kratka. Igraci koji jako udaraju i serviraju imaju prednost na ovim terenima. Travnati tereni unose jos jednu varijablu u igru. Odskok loptice zavisi od kvaliteta loptice i od toga kada  је trava poslednji put podsisana.

Grci i Rimljani imali su igre loptom, koje su kasnije prihvatili Francuzi. Jednu igru nazivali su Jeu de Paume (”že d paum”), što je preteča današnjeg tenisa. Neki stručnjaci smatraju da je ova igra ponikla u Egiptu i Perziji, a da se igrala i kod Arapa, prije Karla Velikog. Oko 1300. godine bila je također poznata pod imenom la bud, a u toku 14. vijeka igrala se u cijeloj Francuskoj. Luj X je umro od nazeba, koji je dobio igrajući ovu igru. Za tenis se kaže da je kraljevska igra, jer su francuski i engleski kraljevi pokazivali veliko interesovanje za ovu igru.

                                                                                      

U Francuskoj se smatralo da je Henrik II najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj XIV imao stalno osoblje, koje se brinulo o njegovim teniskim igralištima.

Tenis, kao ime igre prvi put se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henrik VIII sagradio je 1529. godine u Hamptom Courtu svoje tenisko igralište, na kome se i danas igra tenis. Tu prvobitnu verziju tenisa mnogi nazivaju realni tenis. Izraz tenis potiče od francuskog glagola tenir (imperativ, množ.) što znači držite, odnosno srednjeengleskog pojma tenes tj. tenetz.

 

Mnogi teniski historičari smatraju da moderni tenis potiče između 1859-65. godine, kada su Harry Gem i Auguiro Perrera izumili novu igru s reketima, koja je vrlo sličila badmintonu. Oni su 1872., s dvojicom kolega, osnovali prvi teniski klub u svijetu, dok se prvi teniski turnir spominje 23.7.1884. u Shrubland Hallu.

U SAD-u tenis je došao preko Bermuda 70-ih godina 19. vijeka. U Bosni i Hercegovini tenis se počeo igrati poslije 1885. godine. Komercijalnim pritiskom na tenisere, počela je Open era u tenisu, koja traje od 1968. godine pa do danas. Open era je naziv za novi period tenisa, u kojem se svi dobri igrači mogu natjecati na svjetskim turnirima i u kojem se najbolji svjetski igrači profesionalno bave ovim sportom. Teniseri i teniserke, koje se odluče za profesionalnu karijeru, potpisuju ugovore sa sponzorima, koji im omogućavaju mnoge benificije.

 

Grand Slam turniri:

 

US Open ili Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država je četvrti i finalni teniski Grand Slam u sezoni. Održava se godišnje oko kraja augusta / početkom septembra u periodu od dvije sedmice (sedmica prije i sedmica poslije praznika rada u SADu (engleski: Labor Day weekend)).

Glavni turniri se igraju u pet kategorija: za ženski singl (pojedinačnoj konkurenciji), muški singl, u parovima i mješoviti parovi, kao i dodatni turniri za juniore i igrače u invalidskim kolicima.

Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država je turnir koji za učestvovanje na turniru ima fond od 17 miliona dolara (oko milion dolara je nagrada za igrača u singlu) za oko 600 muških i ženskih profesionalnih tenisera.

Od 1978. godine turnir se igra na USTA nacionalnom teniskom centru (engleski: USTA National Tennis Center) u Queensu, New York.

 

 

Australian Open ili Otvoreno prvenstvo Australije je teniski Grand Slam turnir koji se održava svake godine i traje dvije nedjelje u januaru. Hronološki je prvi Grand Slam turnir u godini. Turnir se održava u Melbournu. Otvoreno prvenstvo Australije je osvojilo najviše tenisera od svih ostalih Grand Slam turnira.

Turnir je prvi put održan 1905. godine. Kao i ostali Grand Slam turniri, bio je jedan od najuglednijih turnira za amaterske tenisere i zvao se "Australijski šampionat" dok nije dobio sadašnje ime 1968. godine. U početku se igralo na travi u predgrađu Melbourna, dok nije 1980. godine preseljen u Melbourn park u centru grada. Na turniru se igra singl za muškarce i žene, kao i u parovima i u mešovitim parovima, a postoji i juniorsko takmičenje. Svake godine turnir posjeti oko 550.000 gledalaca.

Najviše naslova u muškoj konkurenciji (6) ima Australac Roy Emerson (1961., 1963.-1967.), a u ženskoj konkurenciji (11) Australka Margaret Smith Court (1960.-1966., 1969.-1971., 1973.).

 

 

Rolan Garos (fr. Tournoi de Roland-Garros) je teniski turnir koji se održava poslednje nedelje maja i prve nedelje juna u Parizu. To je drugi grend slem turnir u teniskoj kalendarskoj godini.

Turnir se prvi put igrao 1891. Godine 1928. otvoren je novi stadion koji je nazvan po Rolanu Garosu, francuskom heroju iz Prvog svetskog rata. Na crvenoj šljaci napravljen je i teren Filip Šatrije. Godine 1968. Otvoreno prvenstvo Francuske (engl. French Open) postaje prvi "otvoreni" (engl. Open) turnir (na kom su ravnopravno mogli da učestvuju i amateri i profesionalci). Od 2006. godine izjednačeni su iznosi novčanih nagrada u muškom i ženskom delu turnira.

 

 

Vimbldon (engl. The Championships, Wimbledon) je najstariji i najugledniji turnir u tenisu. Održava se svakog juna ili jula (počinje šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu) i treći je po redu grend slem turnir u godini posle otvorenog prvenstva Australije i Francuske. Turnir je jedini koji se igra na travi i traje dve nedelje, zbog kiše se može produžiti. Igraju se muški i ženski mečevi u pojedinačnoj konkurenciji, kao i u parovima (dublovima) i mešanim parovima (muško-ženski par). Takođe, se igraju turniri za omladinu (u pojedinačnoj i u parovima). Dodatna takmičenja za tenisere preko 35 i preko 45 godina.

                                                                                                                               

 

                                                                                                                                                    NAZAD