3.2 BROJEVI U POKRETNOM ZAREZU

                             

Brojevi u poretnom zarezu, poznati i kao realni brojevi, koriste se za izračunavanje izraza koji zahtjevaju decimalnu tačnost.
 

Tip

Dužina

Opseg

double

64

od 1,7e-308 do 1,7e+308

float

32

od 3,4e-038 do 3,4e+038

 

 

Float

Tip float predstavlja brojeve sa običnom (jednostrukom) tačnošću i zauzima 32 bita memorije. Rad sa brojevima jednostruke tačnosti na nekim procesorima je brži o zahtjeva dvaput manje memorije od brojeva dvostruke tačnosti, ali rezultati postaju netačni kada su argumenti vrlo veliki ili vrlo mali. Promjenljive tipa float korisne su kada se traži talnost na decimale, ali ne u velikom stepenu.Tip float se može koristiti za predstavljanje sume novca u markama i pfeninzima.

 
Double

Tip decimalnih brojeva dvostruke tačnosti, kao što nagovještava rezervisana riječ double, koristi 64 bita za čuvanje svakog podatka. Računanje sa brojevima dvostruke tačnosti na nekim savremenim procesorima, optimizovanim za brze matematičke proračune, u stvari je brže nego sa brojevima obične tačnosti. Sve transcedentne matematičke funkcije(sin(), cos() i sqrt() ), kao rezultat daju podatke tipa double.Kada je potrebni da tokom mnogobrojnih itarcija održite tačnost ili radite sa brojevima koji imaju više značajnijih cifara, najbolji izbor je tip double.

 

Izračunavanje površine kruga

Opis rješenja: Za upisane vrijednosti varijabli pi( 3.1416 -približna vrijednost), r (poluprečnik) izračunava se površina kruga a po formuli a= pi * r * r. Na ekranu se ispisuje rezultat :

("Površina kruga je" + a)

 

Opis programa: Na početku programa se odredi vrijednost za r (poluprečnik), upisuje se i vrijednost pi (približna vrijednost).Zatim se po formuli a = pi * r *r izračunava površina kruga.

Za zadatu vrijednost r na ekranu ce se ispisati površina kruga.

 

Listing programa:

 

class Povrsina {

    public static void main(String args []) {

        double pi, r, a;

 

            r  = 10;

            pi = 3.1416;

            a = pi * r * r;

            System.out.println("Površina kruga je " +  a);

        }

}