2.5 UPRAVLJAČKA PETLJA FOR

                             

Petlja FOR

Programska petlja je važan dio skoro svakog programskog jezika. U tom pogledu ni Java nije izuzetak. U stvari, Java podržava širok izbor programskih petlji. Možda je najdjelotvornija petlja
for. Ako poznajete C ili C++, obradovaće vas to što petlja for u Javi radi na isti način kao u ova dva jezika. Ako ne poznajete jezike C i C++, ipak ćete lako koristiti petlju for. Evo njene opšte sintakse:

for(inicijalizacija; uslov; korak) naredba;

U svom najčešćem obliku, parametrom inicijalizacija upravljačkoj promenljivoj petlje dodjeljujete početnu vrijednost. Uslov predstavlja logički izraz koji provjerava da li treba izaći iz petlje. Ako je rezultat provjere tačan, petlja
for obavlja svoj sledeći ciklus. Ukoliko je rezultat netačan, petlja se završava. Izraz korak određuje kako se u svakom ciklusu petlje mjenja upravljačka promjenljiva.
 

Program koji ilustruje petlju FOR.

Opis rješenja: Vrijednost x se postavi na 0.Zatim se u naredbi FOR vrši provjera uslova x<10.Svakim ciklusom vrijednost x će se povećavati za jedan, sve dok uslov ne postane netačan.Vrši se ispis :

x : 0

x : 1

x : 2

x : 3

x : 4

x : 5

x : 6

x : 7

x : 8

x : 9

Opis programa: x je upravljačka promjenljiva petlje.Njena vrijednost se na početku postavlja na 0.Na početku svakog ciklusa petlje(uključujući i prvu), provjerava se uslov x<10.Ako je rezultat provjere tačan, izvršava se naredba println(), a zatim se x uveća za 1.Ovaj proces se ponavlja sve dok rezultat provjere uslova ne postane netačan.

 

Listing programa:

 

class PrimjerZaFor  {

    public static void main( String args[]) (

        int x;

 

        for(x = 0; x<10; x = x+1);

    }

}