abc Osnove računara /COMPUTER BASICS/
Štampač /PRINTER/

Štampač /PRINTER/ je izlazni uređaj koji na neki materijal (papir, folija,...) pravi fizičku kopiju dokumenta ili slike  koja je u elektronskoj formi, odnosno u računaru. Prvi printer na svijetu je bio mehanički, koji je u 19. vijeku izumio Charles Babbage.

Vrste štampača:

 1. Laserski, koristi prah /TONER/. Kvalitet štampe se iskazuje u broju tačaka po inču (dpi DOTS PER INCH).
 2. INK-JET, koristi tintu /INK/ koja se nalazi u CATRAGE. Kvalitet štampe se iskazuje u broju tačaka po inču (dpi DOTS PER INCH).
 3. Matrični, koristi traku /RIBBON/. Brzina ispisa se iskazuje u broju karaktera u minuti.
 4. Linijski. Brzina ispisa se iskazuje u broju linija u minuti.

N a p o m e n a: Kataloške vrijednosti ispisa se najčešće odnose na ispis crno-bijelog teksta (bez slika).

  Laserski štampač /PRINTER/ je precizni printer, koji radi na principu laserskih zraka, u mogućnosti je da štampa i tekst i grafiku. Laserski printeri su nekad bili prilično skupi, danas se prodaju po prihvatljivoj cijeni iako je ona još uvijek viša od tintnih pisaca , dok je potrošni materijal dugovječan ali i skup. Laserski printeri su savršeni za tekst, kao i za grafiku ako se radi o printerima u boji koji su inaće skuplji. Veoma su brzi i imaju veliku preciznost štampanja, posebno ako se radi o tekstu. Laserski printeri su prije svega namijenjeni za veliku količinu ispisnog materijala sa naglaskom na brzinu i niske cijene ispisne stranice na uštrb kvalitete, odnosno nisu za zahtijevnije grafike. Postoje i obnovljeni potrošni materijal odnosno toner koji se može obnavljati.

  Većina današnjih laserskih printera može štampati crno bijeli tekst i grafiku, iako postoje i laserski printeri u boji.

  Ako koristite laserski štampač za folije moraju biti termo folije koje mogu izdržati temperaturu prženje tonera. Budite obazrivi sa folijema da se ne zapali štampač.

Matični ili igličasti /DOT-MATRIX/ štampači štampaju pomoću iglica, koje preko trake s bojom udaraju u papir. Niz iglica okomit na smjer kretanja glave štampača formira matricu, tj. za određeno vrijeme na više mjesta odštampa dijelove slova.

Ovi štampači mogu da ispisuje dokumenata u više kopija. Zbog sporosti i velike buke koju proizvode, ovi štampači se danas sve manje koriste. Matrični štampači štampaju jednom bojom (boja trake koju koristimo).

Dimenzije papira koje bira korisnik zavise od sadržaja koji se štampa.Bira se prema potrebi korisnika.

 

Barkod printeri

Posebna vrsta printera su barkodni printeri koji služi za ispis barkodova, grafike i drugih informacija. Ovo su najčešće termalni printeri. Računar šalje podatke koje barkodni printer pretvara u ispis bar kod ili grafiku.

Tri kategorije barkod printera su:

 • Industrijski,
 • Desktop
 • Prijenosni.

Bar kode /BAR CODE/

Bar kode /BAR CODE/ je pPredstavaljanje cifara kao linija

Index