CITATI

 

''Danas jedino želim biti Salvador Dalí i ništa više!''

 

''Svako jutro kada se probudim osjetim izuzetnu radost - radost sto sam ja Salvador Dali - i pitam se, ''Šta će novo i lijepo ovaj Salvador Dali danas postići''

 

''Nadrealizam se već sada izjednačava s Dalíjem... Za sve se govori da je dalíjevsko... mekoća, ukrasi koji se rastapaju, ljepljivost, biološka razgradnja i truljenje, neobični srednjovjekovni predmet nepoznate upotrebe. Mistična tjeskobna svjetlost koju je u slikarstvu otkrio La Nain - isto je dalíjevska. "Nemogući" film s harfistima, preljubnicima i dirigentima mora se dopasti Dalíju... Pariški kruh više nije bio pariški. Bio je to moj kruh, Dalíjev kruh, Salvadorov kruh''.

 

''Ja sam genije!''

 

''Ja slikam slike koje me tjeraju da umrem za sreću, ja stvaram s potpunom prirodnošću, bez ikakve brige o estetici, ja stvaram djela koja me inspirišu s apsolutnom emocijom i pokušavam ih naslikati iskreno''.

 

''Jedina razlika između mene i ludaka je to što ja nisam lud''.

 

"Ne boj se savršenosti - nikad je nećeš dosegnuti."

 

"Kad neka žena kupuje mušku košulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla, onda je udata. Ako pri tome pjeva, ona je i prvo i drugo".

 

 "Ništa mi nije. Znam da je moja slava tu, zrela kao smokva sa Olimpa. Dovoljno mi je da stegnem zube i da žvaćem da bih joj osjetio ukus. Nemam nikakav drugi razlog za brigu. A ipak, taj nemir raste a ja ne znam ni kud ide ni odakle dolazi. Ali on je tako snažan da me plaši. Evo šta mi je: ne postoji ništa čega bih se bojao, ali bojim se straha, a taj strah od straha u meni izaziva strah! Nemaština je bila još jedna od naših tajni. Gotovo nikada nismo imali novaca i živjeli smo tajno obuzeti brigom zbog toga. Medjutim, znali smo da naša snaga leži u tome da to ne pokažemo. Sažaljenje, govorila je Gala, ne leži u tome da izazove sažaljenje, već postiđenost. Mogli smo da umremo od gladi, niko to nikada ne bi saznao''.

 

POCETNA