MUZEJ U FIGUERASU

 

Prije skoro pola vijeka gradonačelnik Figuerasa zamolio je Dalija da podari muzeju svog zavičajajednu svoju sliku. Dali je na molbu odgovorio da ne želi da pokloni samo jednu sliku svom rodnom gradu, već cijeli muzej. Tako na mjestu izgorjelog pozorišta nastaje najveći hram nadrealizma na svijetu. Dali kupuje izgorjelu zgradu pozorišta i preuređuje na svoj način kako kaže iz tri razloga: ''Prvo zao što sam ja ekstremno teatralan slikar, drugo zato što se pozorište nalazi tik uz crkvu u kojoj sam kršten i treće zato što sam u ulaznom holu održao svoju prvu izložbu''. U ovom muzeju je i sahranjen po sopstvenoj želji.

Iznad ulaza u muzej nalazi se figura u ronilačkom odijelu. ''Obučeš'' i zaroniš u najskrovitiji dio čovjekovog uma, u svijet snova i mašte...

Ispred pozorišta muzeja je spomenik katalonskom filozofu, koga je slikar mnogo cijenio. Spomenik se sastoji od korijena stogodišnje masline i tijela koje pokriveno rimskom togom, krunisano jajetom umjesto glave, podbočeno rukom. Izdaleka posmatrano podsjeća na Rodenovog Mislioca.

Unutrašnji dio muzeja liči na kružni svjetlarnik. Dakle, pod vedrim nebom, tu je u centralnom dijelu Galin Kadilak - jedan od njih šest koliko ih je tada bilo svijetu. U unutrašnjem dijelu automobila sprovedene su instalacije cijevi, kroz koje neprestano teče kišnica, kako bi se puževi koji prate šofera i lutku na zadnjem sjedištu, održali u životu. Na zidovima, u prozorima, nalaze se opet lutke za izloge koje u različitim pozama pozdravljaju posjetioce.

POCETNA