Republika Srpska

 

 

Uvod

Polozaj

Klima

Vode

Stanovnistvo

Privreda

Gradovi

   "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.

 

 

Uvod

Na pregovorima u Dejtonu ( od 1 do 21.novemrba 1995.godine) i Mirovnoj konferenciji u Parizu (14.decembra 1995.godine) Republika Srpska je prvi put medjunarodnopravno priznata kao ravnopravna drzava u okviru Bosne i Hercegovine. Njoj je pripalo oko 49% od ukupne teritorije BiH, odnosno oko 25 000km. Republika Srpska ima oko 1 500 000 stanovnika.

 

Polozaj i granice

Geografski polozaj zapadnog i sjeverozapadnog dijela Republike Srpske je povoljan. Proteze se uporednicki do donjeg toka rijeke Une na zapadu i donjeg toka Drine na istoku. Na sjeveru se oslanja na rijeku Savu, pritoku Dunava.Prema jugu Republika Srpska se oslanja na planine Srneticu, Klekovacu i Vitorog u jugozapadnoj i Ozren u centralnoj Bosni.
Granice Republike Srpske su prirodne,ali i administrativno-politicke,utvrdjene na Konferenciji mira u Dejtonu.
Sjeverna granica dijela Republike Srpske proteze se duz rijeke Save, od usca Une na zapadu do Drine na istoku.
Una, nedaleko od Novog Grada do njenog usca u Savu, cini zapadnu granicu ovog dijela Republike Srpske.
Istocna granica ovog dijela Republike Srpske proteze se duz Drine uzvodno do njenog usca u Savu.
Juzna granica ovog dijla Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine vise je administrativno-politicka nego prirodna ili etnicka. Polazi od rijeke Une, skrece prema jugoistoku, presjeca Majdan-planinu i ide do izvorisnih dijelova rijeke Sane.odatle granica naglo skrece na jugozapad, presjeca planinu Srneticu i ide grebenovima Klekovace i Vitoroga. Potom granica ponovo pravi zaokret prema sjeveru i sjeverozapadu, gdje prelazi rijeku Vrbas.

                                  

 

Klima

Klima je umjereno kontinentalna sa uticajem stepsko-kontinentalne u Posavini.Ljeta su u ovom dijelu Republike Srpske umjereno topla, a zime veoma hladne i snjegovite.

 


Vode

Vode cine znacajan prirodni potencijal ovog dijela Republike Srpske. Cine ga brojne pritoke rijeke Save: Una,Vrbas, Bosna, i njihove pritoke. Te rijeke imaju uglavnom meridijanski pravac toka (jug-sjever). Cesto se javljaju izvori i vrela.

                           

U donjovrbaskom i donjobosanskom kraju ima pojava termomineralnih izvora i nekoliko banja: Srpske toplice, Laktasi, Slatina.

 

 

 

 

Stanovnistvo

Imajuci u vidu istorijske cinjenice , u BiH je nastalo veliko etnicko sarenilo. Sve do sedme decenije ovog vijeka Srbi su na ovom prostoru bili najbrojni narod. Od tada ovde srpsko stanovnistvo brojno opada zbog velikog iseljavanja i smanjenja prirodnog prirastaja.
Prema popisu stanovnistva iz 1991. Godine, u BiH je zivjelo 43,9% muslimana, 31,4% Srba i 17,5% Hrvata. U Bosanskoj Krajini je preovladjivalo srpsko stanovnistvo. Medjutim, srpsko stanovnistvo brojno opada zbog masovnih migracija, prije svega u Srbiju, ali i u druge razvijene krajeve svijeta. Osjetno je smanjen prirodni prirastaj stanovnistva. Selo je zahvatilo proces deagrarizacije i depopulacije. Starosna struktura je nepovoljna jer se mlado stanovnistvo sve vise iseljavalo.

 

 

Privreda

Prirodni i ljudski potencijal u Republici Srpskoj su povoljni i u mirnodopskim uslovima omogucavaju brz razvoj.
Plodne ravnice uz Savu, Unu, Vrbas i Bosnu, Knespolje, Lijevce i Ivanjsko polje, predstavljaju zitnicu Republike Srpske. Tu se najvise gaje kukuruz i razne vrste povrca. Na visim povrsinama gaje se zita: psenica, jecam,ovas.
Stocarstvo je jos uvijek ekstenzivno. Najvise se gaje svinje, ovce i goveda.
Ovaj dio Republike Srpske raspolaze znacajnim rezervnim rudama. U Majdan-planini, nedaleko od Prijedora, nalazi se poznati rudnik zeljezne rude Ljubija. Rude gvozdja ima i kod Omarske, nedaleko od Prijedora. U okolini Prijedora ima i koalina, vatrostalne gline i gipsa.
Guste i dobro ocuvane sume sine solidnu osnovu za ravoj industrije celuloze i hartije i za razvoj drvne industrije.
U Banjoj Luci je razvijena elektroindustrija. U Brodu se nalazi rafinerija nafte, a u Modrici rafinerija Motonih ulja.
Prirodni i kulturno-istorijski potencijal Republike Srpske su brojni, sto cini solidnu osnovu za brzi razvoj turizma.

                                         Gradovi

-Banja Luka (oko 250 000 stanovnika) glavni i najveci grad Republike Srpske. To je grad starih i novih kulturno-istorijskih vrijednosti i kontrasta, industriski, kulturni, saobracajni i turisticki centar Republike Srpske. Ima razvijenu elektroindustriju “Rudi Cajavec”, industriju celuloze i hartije, masinsku i prehrambenu industriju. Poznat je banjalucki sir ”trapist”.
-Prijedor (30 000 stanovnika) lezi u podnozju legendarne Kozare. Ima razvijenu industriju celuloze i metalopreradjivacku industriju.
-Novi Grad (oko 12 000 stanovnika) vazno je saobracajno raskrsce. Ima drvnu i tekstilnu industriju.
-Doboj (17 000 stanovnika) vazno je saobracajno raskrsce.
-Brod ( 14 000 stanovnika) ima rafineriju nafte.
-Modrica, Gradiska, Samac, Brcko, Bijeljina, Trebinje…

 

 

 

 

 

 

 

by ZD