JEVREIZAM

                                                                                           

*Izraz ”jevrejstvo”oznacava jednu od cetiri monoteisticke religije.Jevrejstvo nije samo skup religijskih ideja i obreda, moralnih i pravnih nacela, vec i istorija jevrejske zajednice koja obuhvata više milenijuma.

ETAPE U RAZVOJU JEVREJSTVA

1.BIBLIJSKO JEVREJSTVO;Biblija ili Stari zavjet jeste pripovjest o upravo tom jevrejstvu.Mnogi istraživaci smatraju da je biblijsko jevrejstvo prethodna faza u razvoju hrišcanske religije,koja je izložena u Novom zavjetu. Biblijsko jevrjstvo sadržano u Starom zavjetu predstavlja drevnu istoriju i mitologiju jevrejskog naroda.Rijec je o postanku svijeta,o istoriji rodova i plemena jevrejskog naroda.Karakteristika biblijskog jevrejstva kao i kasnijih etapa u razvoju,jesu tzv. Savezi velikana ili mitskih heroja jevrejskog naroda,s jedne strane, i Boga sa druge strane.Postojala su cetiri takva saveza.Prvi savez pada nakon Božijeg stvaranja svijeta i izgonjenja Adama I Eve iz raja.Zatim,slijedi istrebljenje svijeta potopom zbog toga što se na zemlji umnožilo zlo.Bog je time htio da kazni ljude zbog moralne izopacenosti.Sklopio je prvi savez sa Nojem.”Noje bješe covjek pravedan I bezazlen svojega vijeka;po volji Božijoj svagda živjaše Noje.”Drugi savez bog je sklopio sa Avramom,dok se treci vezuje za period Mojsijevog izbavljenja Jevreja iz egipatskog ropstva.Sa Mojsijem je Bog sklopio savez na Sinaju.Cetvrti savez je sklpljen izmedu Boga i Davida.

2.DRUGA FAZA u razvoju jevrejstva slijedi nakon razaranja Jerusalemskog hrama od strane Vavilonjana 587/6. P.n.e. kada su Jevreji protjerani iz Judeje.Odmah zatim pojavili su se novi religijski centri u Palestini,Egiptu i Vaviloniji.Od tada postoji snažna potreba Jevreja da se vrate u svoju postojbinu,u Cion.Cion oznacava Kanaansku tvrdavu na brijegu Jerusalima,I jeste simbol povratka u prazavicajnost.Od izraza ”Cion” nastao je naziv politickog pokreta:cionizam(koji datira iz 1885),koji oznacava tezu rasutih Jevreja u svijetu za ujedinjenjem i povratku u Izrael.U ovom periodu dogodila se još jena važna prekretnica u razvoju jevrejstva.Rimljni su 70. godine n.e. razorili Irodov hram.Zbog razorenih hramova,u ovom periodu pocinje razvoj tzv. Rabinskog jevrejstva koje je nastalo kao sinteza više jevrejskih struja.Cilj rabinskog jevrejstva je obnova vjerskog života bez hrama.