Kucne biljke

 

 

Cvjetnice

   
 

Kaktusi

 
   

Bonsai

 

 

 

 

 

Cvjetnice

Izrazom cvjetnice obuhvaceno je mnostvo biljaka, ali ovde se misli na one biljke koje uz odgovarajuce okolnosti cvjetaju duze od jedne sezone. Kad cvjetovi uvenu, biljci je potrebno razdoblje mirovanja.Cvjetnice su ukras enterijera samo u jednom djelu godine.Cvjetnice koje se cesto kod nas srecu: Begonia, Fuchsia, Gardenia, Pelargonium, Anthurium.

 

 

 

Begonie

Begonija,jedna od najtrazenijih biljaka,rod je iz tropskih i suptropskih predjela.Vecina vrsta uzgaja se zbog ukrasnog lisca,a neke zbog cvjetova zarkih boja.Najbolje uspijevaju na mjestima koja nisu izlozena prevelikom suncevom zracenju.Vazan je visok stepen vlaznosti u vazduhu,zato biljku treba redovno prskati vodom.Od vrste zemljista najbolji je tresetni supstrat.

 

 

Fuchsia

Ovaj rod grmova potice iz Srednje i Juzne Amerike.Mnoge vrste i hibridi razlicitih su boja,od crvene,bijele i ruzicaste do purpurne i ljubicaste.Najljepse Fuchsie uzgajaju se u prohladnom stakleniku u kome mogu ostati na niskoj temperaturi cjele godine.Razmnozavaju se reznicama i uspjevaju najbolje u tresetnom supstratu.

 

Gardenia

Mnoge vrste ovog cvjetajuceg grma,sa sjajnim zagasitozelenim listovima i bijelim cvjetovima prekrasnog mirisa tesko je uzgojiti izvan staklenika.Mora se paziti da vazduh nije presuh i zimi ih treba dobro stititi od hladnoce.Razmnozava se reznicama u proljece.Potrebno im je puno svjetlosti ali trebaju istovremeno biti zasticene od direktnog suncevog djelovanja.

 

 

 

 

 

Pelargonium

Ovaj rod cvjetnica potice iz Juzne Afrike i obuhvata oko 200 vrsta.Najvise se uzgajaju:Pelargonium peltatum,P.zonale,P.radens,P.grandiflorum,P.capitatum. Traze dobro osvetljeno mjesto pa neke vrste dobro podnose direktno sunce.Razmnozavaju se reznicama u proljece i ljeto.

 

 

 

 

Anthurium

Anthurium je tropska biljka koja trazi toplinu I vlazan vazduh.Cvijet je najcesce crvene boje mada se moze naci I u drugim bojama.Bitno je Anthurium presadjivati svake godine uglavnom da bismo biljku oslobodili od vrlo stetnih neapsorbovanih minerala u staroj zemlji.Ne podnosi nagle promjene temperature izmedju dana i noci.Razmnozava se dijeljenjem biljke prilikom presadjivanja u proljece,a razmnozavanje sjemenom je najbolje  prepustiti strucnjaku.

 

 

 

 

Kaktusi

 

Kaktusi su posebna vrsta sukulenata koja potice iz Srednje I J.Amerike.Odebljale stabljike su mjesta u kojima biljka cuva vodu u dugackim vremenskim razdobljima.Za vecinu kaktusa su karakteristicne bodlje koje imaju dvostruku ulogu,da sakupljaju rosu I da stite biljku od raznih stetocina.U prirodnim stanistima kaktusi dostizu veliku visinu I zapreminu.Kod nas se kaktusi takodje uzgajaju ali znatno se razlikuju po velicini od onih koji rastu u prirodnim stanistima.Nabrojacemo nekoliko vrsta kaktusa koji kod nas uspijevaju:Cereus, Lobivia, Astrophytum.

 

Cereus

Ovaj rod kaktusa potice iz J.Amerike.Mnoge vrste imaju ljepljive, bijele ili plave cvjetove,koji sluze kao zastitni sloj epidermisa i vrlo su dekorativni.Postoji mnogo vrsta kaktusa iz ovog roda:Cereus chalybaeus,C.peruvianus,C.repandus… Najbolje uspijevaju na dobro osvijetljenom i suncanom mjestu.Razmnozava se reznicama ili sjemenom.

 

 

 

Astrophytum

Ovaj rod kaktusa obuhvata posebno lijepe kaktuse koji se uvijek mogu kupiti u cvjecarama.Tijelo biljke je veoma neobicno i prekriveno je sa bezbroj malih bijelih tackica.Sve vrste treba zimi drzati na umjereno svjezem mjestu kako bi se podstakla cvatnja.Razmnozava se sjemenom.

 

Lobivia

Ovaj rod malih kaktusa ima velike bodlje i grube dlacice.Obilno cvjeta jasnocrvenim i zutim cvjetovima koji se danju otvaraju a nocu zatvaraju.Razmnozavaju se reznicama i sjemenom.

 

Bonsai

Kinezi su prvi uocili ljepotu prirodno zakrzljalog i patuljastog drveca koje raste na stjenovitim mjestima.Oni su ih premjestili u ukrasne posude i unijeli u svoje domove.Japanci su usavrsili metode uzgajanja tog drveca i od njih smo preuzeli ime Bonsai,koje sasvim jednostavno oznacava biljku u plitkoj posudi.Pravi Bonsai je zaista umjetnost.Ta mala stabla,stara ponekad 50,100 ili cak vise godina,prava su reprodujcija drveca potpune velicine.Bonsai drvece moze se uzgojiti na vise nacina:iz sjemena, reznicama i kalemljenjem.Ponekad se prirodno zakrzljalo drvo u prirodi pazljivo iskopa,a poslije se detaljima docara prirodna sredina.Bonsai drvece uzgaja se i prodaje u specijaliziranim prodavnicama. Obicno su u dobrom stanju,ali bilo bi pametno da prije kupovine provjerite stoje li cvrsto u posudi i jesu li listovi zdravi i jasnih boja.

 

Reznice

Razmnozavanje reznicama je jedan od najzahvalnijih nacina razmnozavanja kod sobnog bilja.Spada u vegetativno razmnozavanje sto znaci da tu spadaju svi nacini rezanja stabla i listova. Mnoge reznice brzo se zakorjenjuju sto je velika prednost u odnosu na razmnozavanje sjemenom.

 

Tresetni supstrat

Tresetni supstrat je posebna mjesavina zemljista koja se sastoji od 7 dijelova treseta,3 dijela ilovace i jednog dijela pijeska.Pogodan je za uzgajanje vecine kucnih biljaka.

 

 

   "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.