Nauk od 10 godina

 

Tibet, zvuci kao nesto sire od geografskog pojma.

Ali, kao sta? Ubedljivo je tumacenje jednog Nemca koji je posle dvadeset godina provedenih u "tibetanskim sumama i manastirima", vec kao budisticki svestenik i sa odgovarajucim imenom Lama Anagarika Govinda, pisao : "Vaznost tibetanske tradicije za nase vreme i duhovni razvoj cove- canstva jeste u tome da je Tibet poslednja ziva karika koja nas spaja sa civilizacijama iz daleke proslosti. "Egipat, Mesopotamija, Grcka, Inke i Maje 'izgubljeni su za nase znanje, osim nekih oskudnih fragmenata.

"Opet, prezivele starecivilizacije Indije iKine "prozete su mnogim slojevima razlicitih kulturnih uticaja, tako da je tesko, ako ne i nemoguce odvojiti razlicite elemente i prepo- znati njihovu izvornu prirodu. "Srecom, nesto je ostalo. A : "Tibet duguje prirodnoj izolaciji i nedokucivosti (koja je u poslednjim vekovima pojacana politickim uslovima) sto je uspeo ne samo u odrzavanju vec i ocuvanju zivih tradicija iz dalekih proslosti, znanja o tajnim snagama ljudske duse i najvisim dostignucima ezotericnih ucenja indijskih svetaca i mudraca."

 

Autor knjige "Tibetanska medicina" Sreten Petrovic kao dugogodisnji dopisnik Tanjuga iz Juzne Azije i urednik za nauku,imao je "zdravstvenih teskoca nepoznatih lekarima savremene medicine" i zbog toga je pristao da ode kod tibetanske lekarke na periferiji Nju Delhija. Taj susret mu je doneo izlecenje i fascinaciju Tibetom. Ovaj feljton prenece neka od objasnjenja misterije za kojima je autor tragao godinama i koja je sakupljao.

Odveli su me u naselje Sarvi Prija Marg , na periferiji Nju Delhija, tibetanskoj lekarki Dolkar Kangkar koja je trebalo da me oslobodi neobicnih zdravstvenih tegoba nepoznatih lekarima savremene medicine.

Nije me pitala sta me boli, samo me je desnom rukom uhvatila za lijevu ruku iznad korjena sake, a tri prsta postavila je na krvni sud,tamo gdje i zapadni ljekari provjravaju pacijentov puls.Pocela je da mice usnama , bezglasno i ritmicno, a celu proceduru ponovila je i na drugoj ruci.

-Vi se plasite kupatila-progovorila je.

Zene koje su me dovele, glasno su se nasmejale, na Tibetankinom licu pojavio se blagi ,a na mom kiseli osmeh,ali tvrdnja koju je ona glasnoizgovorila u delicu sekunde odagnala je sve moje sumnje da su me doveli vracari. Tvrdnja je bila tacna, a nastala je ovako. Posle jednogodisnjeg boravka u Indiji zaboleli su me zglobovi na rukama, zatim je pocelo kocenje misica. Kad god bih na dotrajalom teleksu pripremao izvestaje za redakciju, suze su mi tekle niz lice. Lekari ciju sam pomoc zatrazio nisu mogli da mi pomognu i morao sam da se vratim u Beograd. Posle tri sedmice, koliko su me ispitivali u najboljoj beogradskoj bolnici, oprezno, da me ne uvrede, lekari su me pitali: jesam li ja doista od neceg bolestan?

 

U medjuvremenu, bolovi u zglobovima i misicima su se smanjivali, a kad su potpuno prestali, odlucio sam da pokusam ponovo i krenuo sam nazad. Na domaku Delhija, dok su piloti pripremali avion za sletanje ,iznenada me je zabolela leva  ruka.U prvi mah sam pomislio da je bol odraz podsvesnog protivljenja povratku u Indiju ,ali kad sam u kabini ugledao pramenove magle bilo mi je jasno da je avion usao u niske monsunske oblake i da mene ruka boli od vlage .U Delhiju-istorija se ponovila. Bolovi su se pojacavali iz dana u dan, misici su bivali sve ukoceniji i evo sada sedim pred tibetanskom lekarkom, kazu vrlo poznatom i cenjenom, koja mi ,umesto dijagnoze, saopstava da se plasim kupatila. -Tacno je-priznao sam.   -Ali zasto?  -Kad se okupate , imate utisak da vam vetar duva kroz zglobove.

Ni ta recenica nije sadrzavala nijedan element koji bi se mogao nazvati dijagnozom u onom smislu u kojem sam ja navikao da ih cujem,ali je , takodje, bila neverovatno precizan opis stanja u koje sam dolazio kad god bih se okupao.-I to je tacno-opet sam priznao.-Ali zasto? -Kakvu vodu pijete?-pitala je. Zbog opasnosti od ameba pio sam prokuvanu vodu, procedjenu kroz narociti kamen .Ispostavilo se da je takva voda bez mineralnih soli neophodnih kostima. Regeneracija zglobova nije potpuna... -Na povrsini zgloba levog ramena imate rupu.Hrskavica upada u tu rupu, zateze tetive, tetive zatezu misice.(Rendgenski snimak napravljen kasnije u bolnici savremene medicine pokazao je da je tibetanska lekarka bila u

pravu. Cetiri puta dnevno tokom sledeca tri meseca tucao sam tibetanske lekove kuglice, pretvarao ih u prah ,pio ih sa"sto toplijom vodom" i "na sto prazniji stomak",najmanje pola sata pre dorucka,rucka i vecere i kasno uvece. To je zakon za uzimanje tibetanskih lekova). Lekarka mi je zatim procitala i "puls"moje supruge.Rekla je:
-Vama nedostaje deo zeluca. Steta je sto su vam to isekli. Mogli smo da vas izlecimo! (I to je bilo tacno. Tri godine pre pregleda kod Tibetanke, ona je bila podvrgnuta hirurskom zahvatu poznatom u medicini kao "bilrot II". Lekari su joj isekli veci deo zeluca, jer su samo na taj nacin mogli da prekinu krvarenje iz perforiranog cira. Zivot joj je visio o koncu. Spasli su je u poslednjem trenutku.)                                                                                           tangka.jpg (61778 bytes)
Naviknut da razmisljam u okvirima sopstvenog vremena i prostora, sedeo sam zbunjen pred pripadnicom druge civilizacije i trazio ociglednu gresku u svom poimanju sveta.Gruba i brza analiza istorije nauke neumoljivo je otkrivala da postavljanje dijagnoze citanjem pulsa prevazilazi nivo razvoja savremene medicine. Otkuda onda  to znanje tibetanskoj lekarki? Poceo sam da joj postavljam pitanja, ali me je ona prekinula i predlozila da razgovaram sa njenom majkom dr Lobsang Dolmom, najpopularnijom lekarkom tibetanske medicine.Potrazio sam odgovore u intervjuima sa dr Dolmom, ali se broj pitanja samo povecava. Razgovarali smo vise puta, kad bi ona sa severa Indije, iz Daramsale gde zivi vecina tibetanskih izbeglica, dosla u Nju Delhi. Njeni odgovori bili su toliko van sveta u kojem sam ziveo da se vise od jedne decenije nisam usudio da objavim te intervjue, jer nije mogla, niti je umela da mi pomogne da nadjem vaznu kariku-odgovor na neizbezno pitanje:
-''Otkud pripadnicima jednog od najzaostalijih naroda na svetu nauka koja se granici sa naucnom fantastikom i prevazilazi najvisa znanja savremene civilizacije, otkud im za zapadnu medicinu potpuno nepoznato znanje o uspostavljanju dijagnoze citanjem 20 osnovnih vrsta pulseva, otkud im formula kojom veoma otrovni tecni element zivu, poput alhemicara, pretvaraju u lekoviti sastojak.