TANGO

PLES IZ ARGENTINE

 

          U LONDONU MOZETE PLESATI TANGO SVAKO VECE U SEDMICI. U MALIM GRADOVIMA U HOLANDIJI, NJEMACKOJ, CAK I U NORVESKOJ I FINSKOJ (GDJE SE VODI KAO NACIONALNA MUZIKA I PLES), LJUBITELJI TANGA SE SKUPLJAJU SVAKU NOC. JAPAN, OPET, IMA SOPSTVENU TANGO KULTURU.

 

          TANGO JE NASTAO SREDINOM XIX VIJEKA, U MLADOM GRADU BUENOS AIRESU. ONI KOJI SU TAMO ZIVJELI, LJUDI IZ UNUTRASNJOSTI I IMIGRANTI IZ EVROPE, NACINILI SU NOVU SOCIJALNU KLASU. MOZDA ZBOG ZELJE DA SE IDENTIFIKUJU KAO GRUPA A MOZDA ZBOG OSJECAJA PRIPADNOSTI NOVOM DOMU, POCELI SU SA PRAVLJENJEM NOVE KULTURE. OVO JE BIO POCETAK TANGA, OKARAKTERIZOVAN POSEBNIM PRAVILIMA, KOJA SU BILA DOSTUPNA SAMO RADNOJ KLASI. DRUGA PUBLIKA GA NIJE MOGLA RAZUMJETI.

 

          JASNO JE DA JE KULTURA TANGA PRIJE RAZUMIJEVANA KAO KAO JEDAN POSEBAN OBICAJ, NEGO KAO UMJETNICKO IZRAZAVANJE. PLESOVI PO SALONIMA, UKLJUCUJUCI I MUSKARCE I ZENE, SU SE MIJENJALI DOK NISU POSTALI ONO STO JE VEC BILO POZNATO KAO TANGO.

 

          NEKO JE JEDNOM REKAO:”TANGO JE NESTO VISE OD LAGANOG PREPUSTANJA MUZICI. TO JE NAJDUBLJI PLES NA SVIJETU. ”ONAJ KO JE OVO REKAO NIJE BIO ARGENTINAC. ISTINA JE DA TANGO PREDSTAVLJA POSLEDNJI KORAK U PLESNOJ EVOLUCIJI MIJESANIH PAROVA.

 

          ONO STO JE POCELO SAMO KAO PLES DOSLO JE VREMENOM U RUKE VELIKIH LJUDI, KOJI SU, NA NAJBOLJI MOGUCI NACIN, ISKORISTILI NAJBOGATIJI DIO KULTURE BUENOS AIRESA U SVOJIM KOMPOZICIJAMA. TEME SE, I DANAS, ODNOSE NA OBICNOG COVJEKA I NJEGOVE PROBLEME, NA GRAD I USPOMENE. TANGO JE POSTAO OBILJEZJE BUENOS AIRESA I NJEGOVIH LJUDI.

 

          NAJPOZNATIJI MUZICARI I PJEVACI TANGA: CARLOS GARDEL, ASTOR PIAYYOLA, ANIBAL TROILO, OSVALDO PUGLIESE, JUAN D`ARIENZO, CARLOS DI SARLI, HUGO DIAS, HERNAN SALINAS.

 

Povratak