BUDIZAM

 
 
 

          Budizam je religija, rodena na indijskom tlu, ali pokriva veoma mali dio Indije, svega 300 000 vjernika. Medutim, budizam je veoma razvijena i upraznavana religija izvan Indije:u Indokini, na Tibetu, u Mongoliji, Kini, Japanu. Osnivac budizma je Gotama Buda.(560-480 prije n.e). 

          Sam izraz "buda" znaci "prosvjetljeni". Kao princ, roden u bogatoj porodici , Buda je u 29.godini zivota dozivio veliko preobracene ili " otkrovene" kraj nekog drveta. Razvio je tako religijsko ucene koje su mogli prihvatiti svi slojevi naroda, i obrazovani kao i neuki. Potom ucenu, "apsolutno blazenstvo", koje se u ovoj vjeri naziva nirvana, mogu ostvariti svi ljudi, bez obzira na svoj drustveni stalez. Budizam polazi od stava da su ljudsko tijelo. Odnosno tjelesne zelje covjeka, izvor njegovih patnji, zbog toga se glavni smisao zivota sagledava u oslobodenju od zelja. To se postize upraznjavanjem pravila propisanih u tzv. osmokrakom putu. Vrhunska mudrost je, dakle, prosvjetljenje koje se naziva NIRVANA. Kao sto u hriscanstvu postoji tzv. Deset Bozjih zapovjesti, tako i budizam propisuje petslicnih uputstava kojih treba da se pridrzava vjernik. Cetiri uputstva od pet, koliko ih ima, sasvim su identicna hriscanskim. To su:

  1. NE UBIJ
  2. NE KRADI
  3. NE VRSI PRELJUBU
  4. NE LAZI
  5. NE UZIMAJ ALKOHOL.

Kao i hriscanstvo, i budizam je doktrina koja propovjeda iskupljenje od sveopstog bola i nudi iskupljenje.

 
 
 

1.BRAMANIZAM I BUDIZAM

2.GRANE BUDIZMA

3.LAMAIZAM

4.DAINIZAM

 
 
 
 
 
 
 
 

BRAMANIZAM I BUDIZAM

          Prije pojave budizma u drevnoj Indiji je bio razvijen bramanizam, indijska religija cije je glavno nacelo bilo postojanje najvise ili opste"duse svijeta". Ovaj princip naziva se BRAMAN. Nadrugoj strani nalazi se tzv. pojedinacna dusa - ATMAN, koju posjeduje svaka jedinka. Pojedinacna dusa stopljena je sa tijelom, kao culnim i materijalnim, prolaznim i konacnim bicem, i izvor je svekolikog zla. Cilj je ove religije da se pojedinacna dusa oslobodi vezanosti za sve sto je prolazno, sto cini predmet zla, dakle, za tjelesnost, i sjedini sa Opstom dusom, uzdizuci se tako do bramana. Oosnovna bozanstva ranog bramanizma su bogovi nastali iz kulta prirode: AGNI-bog vatre, ADITI-majka bogova, VARUNA-bog vode, DIAUS PITAR-bog otac. Kasnije ce se pod uticajem budizma u feudalnom dobu preoblikovati u novu religiju pod nazivom hinduizam.

Pocetak

 

 

GRANE BUDIZMA

          Postoje bar tri osnovne grane budizma: HINAJANA-na jugu Indije, MAHAJANA-na sjeveru, dok se treca naziva TANTRIZAM, za koji se smatralo da je samo poseban oblik mahajane.Tantrizam je na Tibetu imao svoj poseban razvoj. Toje vjera koja vodi oslobadanju od reinkarnacije i patnje. Ovde je rijec o posebnoj vrsti tajnog uzdizanja, o najvisem sjedinjenju.

Pocetak

 

 

LAMAIZAM

          Na Tibetu se kasnije formirao poseban oblik budistickog kulta, poznat pod nazivom lamaizam.I zraz je iz tibetanskog jezika i znaci "ucitelj"- LAMA. Toje ime za svestenika najviseg ranga u postojecoj hijerarhiji. Tibetom vlada dalaj-lama kao istovremeno duhovni i svetovni poglavar zemlje. Za lamaizam se, dakle, vezuje pojam reinkarnacija duse. Na lalatinskom reinkarnatio znaci ponovno ulazenje duse u tijelo, naravno, poslije smrti. Vjeruje se da se poslije smrti poglavara, dalaj-lamed usa pokojnika reinkarnira ili, sto je isto, ulazi u tijelo nekog muskog djeteta. Budno se motri na svu djecu koja imaju neko karakteristicno obiljezje, neku neobicnost: pjege po licu, izbuljene oci, velike usi i slicno. Potom se cedulje sa imenima takve djece stavljaju u zlatnu ciniju i uz slozeni obredni ceremonijal izvlaci jedno ime, ciji se nosilac odmah imenuje novim dalaj-lamom. Izabrano dijete se odvaja od roditelja, izoluje se od svih zena, ukljucujuci tu i majku, i podvrgava strogom vjerskom obrazovanju. Trinaesti dalaj-lama je umro1933, a cetrnaesti je"ritualno otkriven" i zatim, poslije vjerske obuke, postavljen na presto1939.godine. Narodna Republika Kina je okupirala Tibet 1959. i od tada je dalaj-lamazivio u izgnanstvu. Nedavno se vratio na Tibet.

Pocetak

 

 

DAINIZAM

          Treca indijska religija jr dainizam, kojuje utemeljio Budin savremenik Mohovira. To je ekstremna struja, koja propovijeda strogi asketizam. Spasenje se moze ostvariti samo u radikalnom oslobodenju od materijalnog. Tek se potpunim oslobadanjem od svekolike postize ono najvise: daina. Danas u Indiji oko milion i pet stotina hiljada vjernika ispovjeda dainizam. Otac Indije Mahatma Gandi bio je pristalica ove religije.

Pocetak