ISLAND

ZEMLJA VATRE I LEDA

 

 

 

OSNOVNI PODACI

RELJEF

KLIMA

VODE

BILJNI I ZIVOTINJSKI SVIJET
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OSNOVNI PODACI
 
Naziv: Republika Island
Glavni grad: Rejkjavik
Povrsina:103000 km2
Br. stanovnika: 271033
Prirodni prirastaj: 0.52%
Gustina naseljenosti: 2,6 st./km2
Urbano stanovnistvo: 92%
Ruralno stanovnistvo: 8%
Jezici: Islandski (sluzbeni), Danski i Engleski
Nezavisnost su steki 17. 6. 1944.
Na celu drzave je predsjednik koji se bira na cetiri godine
Iako clan NATO-a, izrazito vojne organizacije Island nema svojih oruzanih snaga

 

 

[ povratak ]  

 
 

 

RELJEF

          Sa ostrva se uzdize preko 200 postglacijalnih vulkana, od kojih je najmanje 30 imalo erupcije od 9. vijeka prije nove ere, dakle od vremena kada je ostrvo naseljeno. U prosjeku desi se po jedna erupcija svakih 5 godina. Na islandu postoje svi tipovi vulkana koji se srecu u svijetu, dok su najcesce povrsinske erupcije.

 

[ povratak ]  

 

 

 

VODE

          Borba izmedju vatre i leda, izmedju vreline i studeni najvise se ocituje u hidrosferi i to u moru i slatkoj vodi gejzira. S obzirom na geografski polozaj, Island bi mogao da ima zaledjeno more ali ponovo zahvaljujuci velikom dobrocinitelju Zapadne i Sjeverne Evrope, Golfskoj struji, on nema nikad zaledjeno more ili luke i obale. Glavna karakteristika voda na Islandu su gejziri - izvori vrele vode. Ima ih sa cistom, toplom i slatkom vodom, a ima ih i sa velikim primjesama sumpora. Gejziri sa toplom, slatkom i cistom vodom su od velikog ekonomskog znacaja.

 

[ povratak ]  

 

 

 

KLIMA

          Pruzajuci se uz 65. paralelu, uz ivicu Arktickog mora, Island ima mnogo blazu klimu nego sto bi se ocekivalo s obzirom na njegov geografski polo`aj. To treba zahvaliti Golfskoj struji koja se oplovivsi obale Amerike, usmjerava prema sjeverozapadu, mjesajuci se sa sjevernoekvatorskim vodama, a njen ogranak obuhvata u svoj mlaki zagrljaj i vode Islanda. Iako nevjerovatno promjenljiva i nepredvidiva izvjesna je zapanjujuce brza promjena vremena. Otud ona poznata poslovica koju islandjanin upu}uje putniku koji se zabrinuo zbog kisnog i tmurnog vremena: "Ako vam se vrijeme ne svidja sacekajte samo nekolko minuta."

[ povratak ]  

 

 

 

BILJNI I ZIVOTINJSKI SVIJET

          Kada je Island naseljen u 9. vijeku Arkticka lisica je bila jedini sisar na ostrvu. Lisice su i danas ceste svuda na ostrvu. Polarni madvjed su ponekad znali doci na ostrvo preko zaledjenog mora. Najpozaatije domace zivotinje so konji, ovce i krave. Nekada je citavo ostrvo bilo prekriveno sumama ali danas je pod sumom jedva 1% teritorije.

[ povratak ]