ISTORIJAT

Fudbalski klub "Partizan" osnovan je 4. oktobra 1945. godine,i nalazi se u sastavu Jugoslovenskog sportskog drustva "Partizan" koje ima 25 klubova sa preko 6000 aktivnih sportista. JSD Partizan je najveci sportski kolektiv u SR Jugoslaviji i jedna je od 5 najvecih sportskih organizacija u Evropi.

Slavu i popularnost "crno-bijelih" u svim sportovima najvise je donio Fudbalski klub igrama na domacoj i medjunarodnoj sceni, rezultatima i neodoljivim imidzom.

Na inostranom planu, pocev od 1948.godine do danas, ekipa Partizana gostuje na svim kontinentima i u utakmicama sa najpoznatijim klubovima biljezi znacajne rezultate.Partizan je po pravilu bivao okosnica fudbalske reprezentacije Jugoslavije,a njegovi reprezentativci odlucujuce su doprinosili najvecim uspjesima drzavnog tima.

Prvu utakmicu Partizan je odigrao 6. oktobra 1945. godine, protiv reprezentacije Zemuna i ostvario pobjedu.Strijelac prvog gola bio je Florijan Matekalo,koji je kasnije postao legendarni ucitelj najmladjih polaznika Partizanove skole fudbala i tvorac "Partizanovih beba" iz 1966. godine.

Partizanove bebe ostvaruju najveci uspjeh u istoriji jugoslovenskog fudbala.Ulaze u finale Kupa evropskih sampiona 1966. godine.Svojom nezaboravnom igrom i rezultatima u duelima sa najslavnijim protivnicima,Partizan daje novu dimenziju jugoslovenskom fudbalu.

Pobjedom nad ekipama:FC"Nant", FC"Verder", FC"Sparta" i FC"Mancester", izboren je plasman u finale najveceg klupskog takmicenja gdje se Partizan u Briselu 11.05.1966.godine,sastaje sa FC"Real" i biva sticajem nesrecnih okolnosti porazen rezultatom 1:2.