KAKO JE SVE POCELO

 

 Crvenu zvezdu su osnovali omladinci, clanovi Ujedinjenog saveza antifasisticke omladine Srbije i u duhu vremena nazvali je OMLADINSKO-FISKULTURNO DRUSTVO.

Pokretaci akcija za osnivanje Sportskog drustva Crvena Zvezda bili su: Zoran Zujovic, Slobodan Cosic, Ljubisa sekulic,Dusan Bogdanovic.Medju osnivacima nalazili su se: Nebojsa Popovic,Mira Petrovic,Svetozar Gligoric i Milovan Ciric.

Prvo rukovodstvo Crvene Zvezde radilo je u sastavu: predsednik Djordje Paljic, potpredsednici Zoran Zujovic i Slobodan Cosic, sekretar Ljubisa Sekulic, ekonom Predrag Djajic, vodja fudbalske sekcije Kosta Tomasevic. Osnivaci su, kazu,dugo vecali oko imena drustva.Postoje razne verzije tog cina, ali se vecina slaze, da su "kumovi" bili Slobodan Cosic (kasnije legendarni generalni sekretar Fudbalskog kluba) i Zoran Zujovic.Cosic je predlagao ime Zvezda, a Zujovic je spontano dodao:"Ako je Zvezda, neka bude crvena".

Ovako su izgledali Zvezdini prvi fudbalski dani:

"U pripremama za Prvi kongres antifasisticke omladine Srbije, pokrenuta je akcija da se u nasem glavnom gradu osnuje omladinsko sportsko drustvo.Fudbaleri su se prvi okupili i odigrali prvu utakmicu u Beogradu posle oslobodjenja. Protivnik je bio tim I bataljona Druge proleterske brigade. U timu AOS igrali su : Matic, Tomasevic,Stankovic i Djajic. Prva utakmica-prva pobeda 3:2.

Ovaj tim je, u stvari, preteca prvog sportskog drustva u Beogradu. Cim je ono osnovano, dobilo je i prvi poklon dve lopte, koje su clanovi predratnih klubova Obilic i Slavija, cuvali u ratnim danima. Prvi ekonom Predrag Djajic jedva je sakupio deset dreseva iste boje. Najvecu radost izazvala je vest da je Drustvu dodeljen bivsi stadion predratnog kluba Jugoslavija na Topciderskom brdu.Tradicija je pocela prvom zvanicnom utakmicom koja je odigrana 4.marta 1945.godine, na dan kada je Drustvo onovano. Prvi protivnik: tim Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a. Rezultat 3:2 (2:0). Prvi strelac Crvene zvezde je bio Kosta Tomasevic. On je dao dva gola. Pocencic jedan. Utakmica je odigrana na stadionu "Avala" (bivsa Jugoslavija), pred oko tri hiljade gledalaca. Hronicari su zabelezili da je na prvoj zvanicnoj utakmici Crvene zvezde prodato 1.630 ulaznica, a gotovo isto toliko gledalaca pusteno bez ulaznica. Tin Crvene zvezde izgledao je ovako: Golubicic (Popoadic),Stankovic,Gasa Filipovic,Ciric,Jovanovic,Velickovic,Sapinac (Stokic),Spasojevic, Tomasevic,Pecencic, Horvatinovic.

Kuriozitet ovog uzbudljivog fudbalskog susreta: borci su golove svog tima (Prvog bataljona Druge brigade KNOJ) pozdravljali pucnjavom iz pusaka i izresetali su vec ostecenu krovnu konstrukciju zapadne tribine.