Nekima se droga cini privlacna, zavodljiva, kao obecanje nekog novog zivota, ali prije nego sto pocnu kobnu igru s njom, trebali bi znati da je cijena svakog narkomanskog uzitka vrlo visoka te da se nerijetko placa i zivotom.

Tijelo i um ispastaju i traze sve vecu dozu, da bi se ubrzo i cijeli zivot narkomana sveo na bijednu potragu za jos jednim sutom. A ni smrt nije glamurozna.

Neki ce umrijeti od predoziranja ili guseci se u sopstvenoj bljuvotini, a drugi ce se godinama raspadati od ciroze jetre ili teskog ostecenja pluca, srca i bubrega.


CANNABIS (marihuana, hasis, grass, joint)

cannabis03.jpg (16475 bytes)Najizlozeniji starosni period: od 15 do 17 godina

Osobine: depresiv, usporava rad mozga i tijela, ali istovremeno moze djelovati i kao stimulans i kao halucinogencannabis01.jpg (15881 bytes)

Oblik: osuseni listovi

Djelovanje: promjene u opazanju, crvene oci, prosirene zjenice, suha usta, smanjena koncentracija, smijanje, glad

Opasnosti: duze uzimanje moze uzrokovati depresiju, psihicku ovisnost, pogorsano kratkotrajno pamcenje, paranoju, napade panike i potpunu bezvoljnost. Postoji i rizik od malignih oboljenje, srcanih tegoba i ostecenja jetre.


HEROIN (H, horse, jack)

heroin02.jpg (9121 bytes)Najizlozeniji starosni period: od 18 do 25 godina

Osobine: depresiv, usporava funkcije mozga i tijela

Oblik: bijeli prah kad je rijec o cistom heroinu; moze biti i zuckast, smedj ili sivkast, a moze izgledati i poput kamena

Djelovanje: euforija, neosjetljivost na bol, uske zjenice

Opasnosti: teska fizicka i psihicka ovisnost, moze uzrokovati infekciju kozheroin01.gif (12251 bytes)e, neredovnu menstruaciju, mucnini, povracanje, proljev, grceve, podrhtavanje tijela, nesvjesticu. Gubitak tezine i zaraza hepatitisom ili virusom side preko prljavih igala. Heroin je vrlo cesto necist pa je tesko znati kolika je kolicina unijeta u tijelo. Zbog toga se cesto ubrizgala veca doza, a posljedica je koma i smrt.


KOKAIN (charlie, rocks, stone)

cocaine02.jpg (6666 bytes)Najizlozeniji starosni period: nakon 20. godine, pogotovo bogatiji zatvoreni krugovi ljudi

Osobine: stimulans, ubrzava rad srca, pojacava zivahnost i stvara “high feeling”

Oblik: bijeli prah ili tabletecocaine05.jpg (12483 bytes)

Djelovanje: kratka intenzivna euforija, povisen krvni pritisak, uzbudjenje, siroke zjenice

Opasnosti: teska psihicka ovisnost, proljev, nesanica, iscrpljenost, jaka depresija, grcenje, ostecenje pluca, mozdani ili srcani udar.


LSD (acid, tabs)

lsd01.jpg (8676 bytes)Najizlozeniji starosni period: od 17 do 20 godina

Osobine: halucinogen, mijenja percepciju vremena, prostora, boje, zvukova i pokreta

Oblik: bijeli prah ili tecnost u koju su umoceni listici papira velicine pola centimetra (tabs) ili razlicito oslikane kockice

Djelovanje: promjene raspolozenja, panika, tjeskobalsd02.jpg (9755 bytes)

Opasnosti: psihicka ovisnost, stanje ludila, moze dovesti do “bed tripova” – epizoda ekstremnog straha, ostecenja mozga, srca i jetre, te do stalne dezorijentacije i paranoje, nazvane “flash- backs”, cak i nekoliko godina nakon uzimanja.


DROGE ZA INHALACIJU

Najizlozeniji starosni period: od 13 do 15 godina

Osobine: depresivi, usporavaju rad mozga i tijela, izazivaju halucinacije

Djelovanje: mucnina i povracanje, vrtoglavica, glavobolja, nemogucnost koordinacije pokreta i kontrole, dezorijentacija

Opasnosti: smanjuje dotok kisika do mozga pa moze izazvati nesvjesticu ili u tezim slucajevima komu, moze uzrokovati trajna ostecenja mozga, centralnog nervnog sistema i pluca, krvarenje iz nosa i nagle promjene raspolozenja. Postoji opasnost od gusenja u sopstvenoj bljuvotini ili gusenja vrecicom iz koje se snifa, jer se moze zalijepiti za lice.


PSIHOSTIMULANSI (amfetamini, speed, ecstasy)

psihostimulansi(ecstasy)05.jpg (12482 bytes)Najizloceniji starosni period: od 16 do 18 godina

Osobine: stimulans

Oblik: u tabletama razlicite velicine, oblika i boje

Djelovanje: zivahnost, razgovorljivost, nesanica, gubitak apetita, odusevljeno raspolozenjepsihostimulansi(ecstasy)03.jpg (16364 bytes)

Opasnosti: ovisnost, moze uzrokovati dehidraciju, pa cak i smrt. Rizik se povecava ako pod njegovim uticajem pleses u toploj zgusljivoj atmosferi. Uzrokuje paniku i konfuziju, promjene raspolozenja i depresiju, a sa njegovim uzimanjem se povezuju u uroloske infekcije. Posljedice nakon duzeg uzimanja nisu sasvim poznate, ali postoje znakovi da ecstasy ostecuje jetru i mozak. Jedna od opasnosti je i prelazak na heroin.


LIJE^ENJE

        Ovisnost je hronicna recidivirajuca bolest cije je lijecenje vrlo dugotrajno, zahtjevno i iscrpljujuce. Narkomani su osobe poremecenog ponasanja, izgubljenih ambicija, napustaju skolu, nesposobni su za samostalan normalan zivot, najcesce prepusteni ulici. Prvi korak u lijecenju je detoksinacija ili skidanje sa droge uz pomoc lijekova ili bez njih ako nije rijec o ovisniku. Samo je za mali broj slucajeva moguce osigurati poseban bolnicki tretman, pa vecina ovisnika prolazi kroz ambulantno lijecenje. Osim toga, narkomani cesto krse zakon, pa cesto zavrsavaju u zatvoru gdje se takodje sprovodi odvikavanje. Ali, lijecenje ne prestaje odvikavanjem, vec proces traje najmanje dvije godine. Ipak, postoji mogucnost da se ovisnik nakon nekog vremena ponovo vrati drogi. Najveci problem je u nedostatku bolnickih i vanbolnickih sredstava.     


DESIGNED BY: Biljana Vukovic, Irena Jungic & Vesna Djakovic
COPYRIGHT 2001. ALL RIGHTS RESERVED